Potrebna je organizacija, prije i za vrijeme pečenja
Stvorite zone pečenja – Kada pečete na roštilju s drvom i/ili ugljenom, tada je najčešće na sredini najveća temperatura, dok je na rubovima češće niža temperatura. Organizirajte pečenje u dvije zone. Meso koje je potrebno duže peći prvo stavite na nižu temperaturu, a tek ga na kraju zapecite na višoj temperaturi. Na nižim temperaturama pecite povrće (tikvice, patliđane, papriku, rajčicu i tako dalje…). Također, prvo započnite s pečenjem namirnica kojima treba duže pečenje i više temperature, a tek kasnije pecite namirnice kojima treba manje vremena za pečenje i možda ne tako visoke temperature.
Priprema namirnica – Namirnice prije pečenja, bilo da se radilo o mesu ili povrću, izvadite iz hladnjaka ranije (primjerice kojih pola sata) kako bi se ugrijale na sobnu temperaturu, što se samo da će olakšati pečenje, nego će njihov okus biti bolji.
Nemojte pretrpavati roštilj – Ako stavite previše namirnica na roštilj odjednom, postoji mogućnost da će se temperatura roštilja prenaglo spustiti, što će utjecati na kvalitetu pečenja. Neke namirnice će možda biti previše zapečene, druge nepečene i tako dalje…