Kako ispeći savršeni roštilj?

Za dobar roštilje potrebno je uložiti dosta vremena, a kvaliteta dolazi sa iskustvom

Kako ispeći savršeni roštilj?

Priprema je sve kod roštilja


Roštilj mora biti čist – Prljave, masne i zagorjele rešetke od prethodnog roštiljanja, neočišćeni roštilj od pepela i starog drva i ugljena, svakako treba očistiti, jer će u suprotnom hrana koju ćete peći poprimiti okus zapečenih masnoća i drugih neželjenih prljavština, što ne samo da nije ukusno, nije zdravo.

Upalite vatru na vrijeme – Nemojte čekati zadnji trenutak za paljenje vatre i zagrijavanje roštilja. Dajte si vremena da se drva razgore, a ugljen zažari. Samo na visokim temperaturama (između 250°C i 300°C) ćete moći ispeći meso onako kako želite. Za povrće vam je potrebna nešto manja i umjerenija temperatura (između 190°C i 230°C). Ako nemate termometar za mjerenje temperature, napravite mali test; Stavite ruku iznad žara ne visini od kojih 10-ak centimetara. Ako ruku možete držati samo sekundu-dvije, tada je roštilj jako vruć, a ako možete držati četiri do pet sekundi tada je temperatura odlična za povrće i ribu, a ako možete i druže držati, šest-sedam sekundi tada ćete možda trebati malo pojačati žar, posebno ako morate ispeći veću količinu mesa.

Rešetke za roštilj prije pečenja premažite uljem - S time ćete spriječiti ili umanjiti mogućnost zagorijevanja namirnica na rešetkama. Premažite ih na način kako ne bi bilo curenja na plamen ili žar, jer može doći do pretjeranog raspirivanja vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/7