Za blagdane se uvijek dobro i puno jede no problem je u tome što nakon blagdana ostane poprilično puno hrane i kolača i onda ne znamo što s tim. Hranu je šteta bacati, a uz malo domišljatosti i ostaci s blagdanskog stola mogu se iskoristiti.
Namirnice koje su sklone kvarenju najbolje je baciti, a ostalo spremite u hladnjak te iskoristite u narednim danima za spremanje jednostavnih i brzih obroka.
Primjerice, od ostataka pečenog mesa i sira možete složiti ukusne sendviče, a povrće koje vam je ostalo iskoristite za pripremu ukusnih salata.
Neke ostatke hrane možete i zamrznuti, kao što su juhe i kolači. Suhomesnate proizvode možete iskoristiti za razne složence, mesne okruglice i sl. Od ostataka ribe možete napraviti ukusne paštete.
Ako vam je ostalo puno tjestenine i riže, narednih nekoliko dana možete ih iskoristiti za pripremu obroka uz razne umake. Od riže možete napraviti popečke ili pak okruglice.
Od ostataka povrća i voća možete napraviti razne juhe i variva, a od voća možete skuhati kompot ili puding. Stari kruh može se iskoristiti kao prepečenac, a također ga možete zalijati jajima i ispržiti te ćete tako dobiti vrlo ukusan doručak ili večeru.
Neke od zanimljivih recepata u kojima možete iskoristiti ostatke s blagdanskog stola otkrivamo vam u nastavku…
Foto: Depositphotos.com