Kako iskoristiti ostatke hrane s blagdanskog stola?

Otkrivamo vam nekoliko ukusnih recepata...

Kako iskoristiti ostatke hrane s blagdanskog stola?

Za blagdane se uvijek dobro i puno jede no problem je u tome što nakon blagdana ostane poprilično puno hrane i kolača i onda ne znamo što s tim. Hranu je šteta bacati, a uz malo domišljatosti i ostaci s blagdanskog stola mogu se iskoristiti. 

Namirnice koje su sklone kvarenju najbolje je baciti, a ostalo spremite u hladnjak te iskoristite u narednim danima za spremanje jednostavnih i brzih obroka. 

Primjerice, od ostataka pečenog mesa i sira možete složiti ukusne sendviče, a povrće koje vam je ostalo iskoristite za pripremu ukusnih salata.

Neke ostatke hrane možete i zamrznuti, kao što su juhe i kolači. Suhomesnate proizvode možete iskoristiti za razne složence, mesne okruglice i sl. Od ostataka ribe možete napraviti ukusne paštete.

Ako vam je ostalo puno tjestenine i riže, narednih nekoliko dana možete ih iskoristiti za pripremu obroka uz razne umake. Od riže možete napraviti popečke ili pak okruglice. 

Od ostataka povrća i voća možete napraviti razne juhe i variva, a od voća možete skuhati kompot ili puding. Stari kruh može se iskoristiti kao prepečenac, a također ga možete zalijati jajima i ispržiti te ćete tako dobiti vrlo ukusan doručak ili večeru. 

Neke od zanimljivih recepata u kojima možete iskoristiti ostatke s blagdanskog stola otkrivamo vam u nastavku…


Foto: Depositphotos.com


Varivo od mesa

Sastojci: 

1-2 žlice maslinovog ulja
1 luk srednje veličine, sitno narezani
2 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
2 veća krumpira (oguljen, narezani na kockice)
430 ml umaka od rajčice s komadima rajčice
430 ml temeljca od povrtne ili kokošje juhe
Sol i papar
450 g nasjeckanog pečenog ili pohanog mesa bez korice
Prepržene kockice kruha na maslacu (kruh star 2-3 dana)

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržite luk i češnjak, dok ne postane zlatni. Nakon toga dodajte koncentrat od rajčice, te sve dobro pomiješajte. Nakon toga dodajte umak od rajčice s komadima rajčice, temeljac, 220 ml vode, sol i popar, te po želji dodajte malo ružmarina. Kada juha zavri, smanjite vatru i sve kuhajte pet minuta ili više ako rajčica nije dovoljno mekana. Dodajte meso i ostavite da sve dobro ponovo zagrije.
Poslužite s prepečenim kruhom (starim 2-3 dana).

Složenac od sireva

Sastojci

1 paketić ili 2 jušne žlice želatine
600 ml jabučnog soka
sol, smeđi šećer
150 g svježeg kozjeg sira, 150 g svježeg ovčjeg sira
1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan
1 jušna žlica sušenog bosiljka, bijeli papar
150 g zrelog camemberta,
150 g polumasnog mekanog sira
naribani muškatni oraščić
150 g plavog sira, 50 g svježeg sira
50 g omekšanog maslaca

Priprema

Namočite želatinu u skladu s uputama na paketiću, a zatim je na laganoj vatri rastopite u 6 jušnih žlica jabučnog soka. Dodajte preostali jabučni sok, a zatim sol i šećer. Jednu trećinu želatine rastopljene u jabučnom soku ulijte u kalup za kruh dužine 26 cm, te ostavite na hladnomu mjestu da se stvrdne. Za prvi sloj, pomiješajte kozji sir, ovčji sir, češnjak i bosiljak, te začinite paprom. Smjesu sira raširite po stvrdnutoj želatini. Sir prelijte drugom trećinom rastopljene želatine i opet ostavite da se stvrdne. Za drugi sloj, odstranite koru camemberta i mekanog sira, te pospite paprom i muškatnim oraščićem. Miksajte ručnim mikserom, a zatim smjesu razvaljajte između dva lista plastične folije, otprilike do veličine kalupa za kruh. Taj sloj sireva stavite na drugi sloj stvrdnute želatine. Prelijte preostalom tekućinom i još jednom ostavite da se stvrdne. Za treći sloj sira, napravite kremu od plavog sira, svježeg sira i maslaca. Razvaljajte između dva lista plastične folije, opet u veličini kalupa za kruh. Treći sloj sira stavite na posljednji sloj želatine i ostavite na hladnomu mjestu da se stvrdne. Pričekajte najmanje 10 sati prije nego izvadite iz kalupa.

Savjet

Ako se jabučni sok stvrdne prije nego ga dospijete izliti u kalup, zagrijte ga na pari, u posudi iznad vrele vode, dok ponovno ne dobijete tekućinu.
Lakše ćete izvaditi složenac iz kalupa ako ste ga na početku obložili aluminijskom folijom.


   Izvor: Sir
Nakladnik:Veble Commerce, Zagreb

http://www.veble.hr/

Složenac od pečenog mesa

Sastojci:

60 g maslaca
1 mali luk (nasjeckan na sitno)
2 češnja češnjaka (nasjeckani na sitno)
30 g oštrog brašna
600 ml mlijeka
Sol i papar
Jedan cvijet brokule srednje veličine (kuhani u slanoj vodi)
600 g pečenog ili pohanog mesa nasjeckanog na sitnije komadiće
3 šalice starog kruha (2-3 dana), nasjeckan na kockice
Sir po želji (gauda, ribavac i sl.)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. U posudi otopite 50 g maslaca, te na njemu prepržite luk i češnjak. Nakon što se luk malo omekšao, dodajte brašno te na laganoj vatri miješajući pržite još koju minutu. Nakon toga dodajte mlijeko koje ste prethodno zagrijali u posebnoj posudici. Miješajte cijelo vrijeme. Nakon što ste dobili gušću smjesu u nju dodajte kuhanu brokulu koju ste prije toga narezali na manje komade. Sve miješajte narednih nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kruh prepržite na ostatku maslaca i pomiješajte s mesom. U vatrostalnu posudu prvo posložite meso i kruh, te sve prelijte umakom od brokule i jednoliko rasporedite. Po vrhu možete posipati sir (ribanac, gauda ili sl). Stavite u pećnicu da se sve zapeče (20-ak minuta).

Varivo sa povrćem i rižom

Sastojci za 4 osobe 

maslac
1 luk, sitno nasjeckan
1 veća mrkva, sitno narezana
500 ml povrtnog temeljca
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
100 g riže
150 g kukuruza
bosiljak
timijan
papar
3 krumpira, narezana na kockice
1 žuta paprika, sitno narezana
1 tikvica, sitno narezana

Priprema jela

1. U zdjeli rastopite maslac te na njemu prepržite luk i mrkvu uz povremeno miješanje.

2. Dodajte temeljac i rižu. Nakon što temeljac zavrije, smanjite vatru, prekrijte zdjelu te držite na laganoj vatri 20 minuta.

3. Dodajte preostale sastojke. Prekrijte te pirjate 15-ak minuta ili dok povrće ne omekša.

Sendvič od piletine

Sastojci:

 Majoneza
Tostirani kruh (stari 2-3 dana)
Zelena salata
Svježa rajčica (prema želji)
Prepržena slanina
Pečeno ili pohano meso
Drugi sastojci koji su vam ostali od blagdanskog ručka (druge vrste povrća, eventualno određeni umaka te sirevi).
Složite sendvič!

Složenac od oslića

Sastojci (Broj osoba: 4)

1/2 kg fileta oslića
5 krumpira
1 mrkva
1 veliki luk
2 režnja češnjaka
40 dkg zamrznutog špinata
250 ml vrhnja za kuhanje
malo mlijeka
žlica senfa
žlica limunovog soka
peršin, celer, sol, papar, vegeta, origano


Postupak pripreme

1. Krumpir ogulimo, narežemo na malo deblje ploške i stavimo kuhati 20 minuta.
2. Filete oslića posipamo vegetom sa obje strane.
3. Na tavi popržimo sitno nasjeckan češnjak te otopimo smrznuti špinat. Postupno dodajemo mlijeko ali pazimo da ostane gust. Začinimo ga sa soli i paprom.
4. U posudi na vrućem ulju popržimo sitno nasjeckan luk i naribanu mrkvu. Kada mrkva omekša, dodamo vrhnje za kuhanje i pustimo nekoliko minuta na laganoj vatri uz miješanje. Dodamo žlicu senfa i limuna te peršin.
5. U okruglu posudu za pečenje stavimo špinat te na njega poslažemo filete oslića. Premažemo sosom od mrkve te na vrh poslažemo krumpir. Prelijemo sa vrhnjem za kuhanje i posipamo origanom.
6. Peći oko pola sata na 180 stupnjeva. Poslužiti vruće uz crveno vino.

Složenac sa rižom i sirom

Sastojci za 6 osoba

1 šalica instant riže
250 g mrvljenog sira po želji
2 mrkve, sitno nasjeckane
4 mlada luka, sitno nasjeckana
2 jaja
50 ml mlijeka
30 g krušnih mrvica
1 žlica otopljenog maslaca ili margarina

Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite keramičku posudu za pećnicu.

2. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.

3. Pomiješajte rižu, sir, mrkve, mladi luk, jaja i mlijeko te stavite u pripremljenu posudu. Posipajte sa krušnim mrvicama i prelijte sa otopljenim maslacom.

4. Pecite 40-45 minuta.