“Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata“, kaže stara grčka poslovica, stoga uopće ne čudi da je hren svoje mjesto našao u mnogim ljekovitim kuhinjama.
Osim što je odličan dodatak mesnim jelima i umacima, hren je idealan čistač organizma i borac protiv prehlade i slabijeg imuniteta. Bogat je sastojcima koji djeluju kao prirodni antibiotici, ali i odličan izvor vitamin C, B1, B6, željeza, kalcija i kalija.
Konzumacija hrena je naročito korisna u hladnijim danima, kada će nas zaštiti od prehlade i očistiti dišne puteve, potaknuti cirkulaciju i probavu, te pojačati prirodni imunitet.
Ako tražite recept kojim ćete se zagrijati u ovim hladnim danima, a ujedno i ojačati imunitet, zašto ne isprobati krem juhu s hrenom?
Sastojci:
žlica Zvijezda hrena
2 veća krumpira
2 veća poriluka (bijeli dio)
povrtni temeljac, cca 1l
2 žlice vrhnja
lovorov list
vlasac
sol
komadić margarina
Poriluk narežite pa ga kratko prodinstajte na margarinu, dodajte krumpir narezan na kockice, lovorov list, podlijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu dodajte žlicu hrena (ili više ukoliko volite pikantnije) pa ju dodajte u juhu pred kraj kuhanja. Izvadite lovor, umiješajte vrhnje, posolite po potrebi i smiksajte štapnim mikserom.
Poslužite toplo, pospite vlascem i kockicama kruha koje ste prethodno popržili na margarinu. Po ukusu u juhu možete dodati vrhnja.
Hren je također idealan kao osnova mnogih umaka na bazi slatkog vrhnja, senfa ili majoneze, začin mesnim i ribljim jelima te salatama.
Foto: Fotolia © zwsstudio