Gastro
Gastro

Kako hrenom osnažiti imunitet za zimske pobjede?

Kako hrenom osnažiti imunitet za zimske pobjede?
Hren je idealan kao osnova mnogih umaka na bazi slatkog vrhnja, senfa ili majoneze, začin mesnim i ribljim jelima te salatama.

“Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata“, kaže stara grčka poslovica, stoga uopće ne čudi da je hren svoje mjesto našao u mnogim ljekovitim kuhinjama. Osim što je odličan dodatak mesnim jelima i umacima, hren je idealan čistač organizma i borac protiv prehlade i slabijeg imuniteta. Bogat je sastojcima koji djeluju kao prirodni antibiotici, ali i odličan izvor vitamin C, B1, B6, željeza, kalcija i kalija. Konzumacija hrena je naročito korisna u hladnijim danima, kada će nas zaštiti od prehlade i očistiti dišne puteve, potaknuti cirkulaciju i probavu, te pojačati prirodni imunitet. Ako tražite recept kojim ćete se zagrijati u ovim hladnim danima, a ujedno i ojačati imunitet, zašto ne isprobati krem juhu s hrenom? Sastojci: žlica Zvijezda hrena 2 veća krumpira 2 veća poriluka (bijeli dio) povrtni temeljac, cca 1l 2 žlice vrhnja lovorov list vlasac sol komadić margarina Poriluk narežite pa ga kratko prodinstajte na margarinu, dodajte krumpir narezan na kockice, lovorov list, podlijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu dodajte žlicu hrena (ili više ukoliko volite pikantnije) pa ju dodajte u juhu pred kraj kuhanja. Izvadite lovor, umiješajte vrhnje, posolite po potrebi i smiksajte štapnim mikserom. Poslužite toplo, pospite vlascem i kockicama kruha koje ste prethodno popržili na margarinu. Po ukusu u juhu možete dodati vrhnja. Hren je također idealan kao osnova mnogih umaka na bazi slatkog vrhnja, senfa ili majoneze, začin mesnim i ribljim jelima te salatama.  

Foto: Fotolia © zwsstudio