Koktel Frida Kahlo
Pripremaš li svojim curama večeru ili organizirate druženje, oduševit ćeš ih koktelom Frida Kahlo čiji je ključni sastojak upravo hibiskus. Novijeg je datuma i pije se u Meksiku. U biti riječ je o inačici margarite. Ovaj koktel sastoji se od:
- 1 mjerice svježeg soka od limete
- 2 mjerice tekile
- 1 mjerice sirupa od hibiskusa
Sve sastojke sjedini u shakeru i kod serviranja koktel ukrasi laticama hibiskusa. Sirup od hibiskusa napravit ćeš tako što ćeš zakuhati decilitar vode, dodati mu dvije vrećice čaja od hibiskusa, ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, ukloniti vrećice, čaj vratiti na vatru, dodati 100 grama šećera i miješati dok se ne napravi sirup. Prije, no što sirup budeš koristila za koktel, ostavi ga da se ohladi.
Osim alkoholnih i bezalkoholnih pića, hibiskus je odličan i kao pekmez jer sadrži puno pektina, a možeš ga dodavati u kekse i kolače. I pekmez, ali i sušeni cvijet hibiskusa.
Tu je i šećer s hibiskusom koji izgleda vrlo efektno jer je poprimio crvenu boju cvijeta, a ima i neobičan okus. Radi se vrlo jednostavno. Dovoljno je samljeti suhe cvjetove hibiskusa i prah pomiješati s kristal šećerom.
Kao što vidiš, hibiskus je biljka koja osim ljepote ima još puno toga za ponuditi. Zaboravili smo spomenuti da joj je jestivo i lišće. U Kini ga pripremaju isto kao i špinat. S obzirom na vrućine koje vladaju, mi ćemo se ovog puta odlučiti za afrički pristup hibiskusu i napraviti karkaday cooler.