Juha od bundeve
Juha od bundeve apsolutni je klasik, a ova dolazi s dodatkom slanine.
Sastojci:
- 1 žlica biljnog ulja
- 50 grama maslaca
- 1 glavica luka
- 150 grama slanine, narezane na male komadiće
- 500 grama 'mesa' bundeve
- litra pilećeg temeljca
- 100 mililitara punomasnog vrhnja
- 3 žlice prženih sjemenki bundeve
- javorov sirup za prelijevanje
Priprema:
U tavi zagrij ulje s 25 grama maslaca. Dodaj luk i prstohvat soli i ostavi na vatri desetak minuta. Dodaj 60 grama slanine i prži dok slanina ne pusti masnoću. Pojačaj vatru, dodaj bundevu i temeljac te poklopljeno kuhaj četrdesetak minuta. Ulij vrhnje, ponovno zakuhaj i makni s vatre. Odvoji malo tekućine, a zatim miksaj preostalu bundevu dok ne postane glatka. Pritom dodavaj malo po malo tekućine natrag u tavu. Zatim procijedi, začini i ostavi sa strane. U tavi na jakoj vatri otopi preostali maslac i prži ostatak slanine. Slaninu rasporedi u četiri posude, juhu zagrij pa prelij. Naposljetku dodaj sjemenke bundeve i pokapaj javorovim sirupom.