Jednostavno i zdravo

Kraljica jeseni: Donosimo tri recepta za ukusna jela s bundevom

Bundeva je sjajna namirnica jer ju možeš kombinirati s raznim jelima, a pritom je i zdrava. Tragaš li ove jeseni za novim kulinarskim inspiracijama, uskačemo u spas i donosimo tri jednostavna i ukusna jela s bundevom!

profimedia-0176279301.jpg
Foto: Profimedia

Rižoto s bundevom

Ovaj recept predviđa četiri porcije, a ukupno vrijeme pripreme mu oko jednog sata. Dosta ti je rižota s plodovima mora ili piletinom? Isprobaj ovu kombinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 850 g bundeve
  • 2 režnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • 1 srednji crveni luk
  • 300 grama bijele riže
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 50 grama maslaca
  • ružmarin (svježi ili sušeni)
  • parmezan
  • sol i papar

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, očisti bundevu od koštica, ali joj ostavi koru te ju nareži na sitne kocke. U lim za pečenje dodaj tri žlice maslinovog ulja pa dodaj narezanu bundevu, no pazi da bude ravnomjerno prekrivena uljem. Dodaj sol i papar i peci 45 minuta ili dok ne omekša. Sitno nasjeckani luk prži u tavi, a poželjno je dodati i maslinovo ulje. U istu tavu dodaj maslac i čekaj da se otopi. Kad se maslac otopi, pomiješaj rižu i luk – pripazi na to da riža bude 'premazana' maslacem. Zakuhaj povrtni temeljac i nekoliko žlica izlij na rižu. Riži bi otprilike trebalo dvadeset minuta da ga apsorbira. U rižu dodaj pečene komade bundeve – za dodatnu aromu u lim u koji ju pečeš dodaj ružmarin i češnjak – i to nakon 20 minuta pečenja na spomenutih 200 stupnjeva. Za kraj slobodno dodatno začini i dodaj parmezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4