Rižoto s bundevom
Ovaj recept predviđa četiri porcije, a ukupno vrijeme pripreme mu oko jednog sata. Dosta ti je rižota s plodovima mora ili piletinom? Isprobaj ovu kombinaciju.
Sastojci:
- 850 g bundeve
- 2 režnja češnjaka
- povrtni temeljac
- 1 srednji crveni luk
- 300 grama bijele riže
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 grama maslaca
- ružmarin (svježi ili sušeni)
- parmezan
- sol i papar
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, očisti bundevu od koštica, ali joj ostavi koru te ju nareži na sitne kocke. U lim za pečenje dodaj tri žlice maslinovog ulja pa dodaj narezanu bundevu, no pazi da bude ravnomjerno prekrivena uljem. Dodaj sol i papar i peci 45 minuta ili dok ne omekša. Sitno nasjeckani luk prži u tavi, a poželjno je dodati i maslinovo ulje. U istu tavu dodaj maslac i čekaj da se otopi. Kad se maslac otopi, pomiješaj rižu i luk – pripazi na to da riža bude 'premazana' maslacem. Zakuhaj povrtni temeljac i nekoliko žlica izlij na rižu. Riži bi otprilike trebalo dvadeset minuta da ga apsorbira. U rižu dodaj pečene komade bundeve – za dodatnu aromu u lim u koji ju pečeš dodaj ružmarin i češnjak – i to nakon 20 minuta pečenja na spomenutih 200 stupnjeva. Za kraj slobodno dodatno začini i dodaj parmezan.