Leća je jedna od onih namirnica koju mnogi zapostavljaju u prehrani i time svom organizmu uskraćuju hranu koja ima malo kalorija, a golemu nutritivnu vrijednost. Kako bismo to promijenili i potaknuli te da uvrstiš leću u svoj jelovnik, pripremili smo ti recept za varivo od leće, ali prije nego što ga napišemo, reći ćemo zbog čega je ova namirnica tako zdrava.
Riječ je o grahorici, a u našim krajevima dostupne su - zelena, smeđa, žuta, bijela, crna i crvena leća. Najveća razlika je u boji i vremenu pripreme, dok su nutritivno sve vrste leće slične.
Leća obiluje vitaminom B, magnezijem, cinkom i kalijem, folatima, brojnim antioksidansima te fitoestrogenom. Osim toga sadrži dijetalna vlakna koja dobro djeluju na probavu. Također, odličan je izvor proteina zbog čega se preporuča osobama koje ne jedu meso. Jelo pripremljeno, primjerice, od leće i riže, nutritivno je kompletan obrok.
Leća čuva zdravlje srca i krvnih žila, snižava loš kolesterol, pomaže izgradnju mišića, a zbog jakog antioksidativnog djelovanja ublažava upale u organizmu i time smanjueej rizik od nastanka zloćudnih i kroničnih bolesti.
Leća varivo
Varivo od leće vrlo se jednostavno i brzo priprema te bi bilo dobro da ga na svom jelovniku imaš barem jednom tjedno. Kako bi ju organizam lakše probavio, leću namoči preko noći, no ovaj korak, iako će skratiti vrijeme kuhanja, nije nužan.
Važno je paziti da leću ne prekuhaš. Za varivo je najbolje koristiti smeđu leću, no nećeš ni s ostalima pogriješiti. U nastavu pročitaj koji sastojci su ti potrebni za varivo od leće te postupak pripreme.
Leća varivo - sastojci
- 300 g smeđe leće
- 1 glavica ljubičastog luka
- 2 mrkve
- manji korijen celera
- 3 režnja češnjaka
- 2-3 krumpira
- lovorov list
- pola žličice kurkume
- crvena paprika
- 100 g pancete (po želji)
- ulje ili mast
- povrtni temeljac ili voda
- žlica koncentrata od rajčice
Leća varivo - postupak
Luk nareži na sitno i stavi dinstati te isto učini s mrkvom (nju nareži na kolutiće, a celer na kockice). Stavljaš li pancetu, sada je vrijeme da i nju ubaciš u lonac. Nareži je na komadiće. Sve začini žličicom crvene slatke paprike i nakon desetak minuta dodaj češnjak narezan na listiće, krumpir narezan na kockice te leću koju si prethodno isprala pod mlazom vode.
Podlij temeljcem ili vodom, posoli i popapri, dodaj kurkumu i pusti da zakuha pa smanji vatru.Polupoklopljeno ostavi da se kuha 30 minuta. Desetak minuta prije kraja dodaj koncentrat rajčice. Želiš li da varivo od leće bude gušće, izvadi šalicu variva i usitni ga štapnim mikserom pa vrati natrag u lonac.
Varivo od leće posluži uz zelenu salatu i fini domaći kruh. Dobar tek!