Torta od sira i limuna
Za podlogu:
125g margarina
250g petit keksa
3 žlice šećera
Za kremu od sira:
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
sok od pola limuna
malo korice limuna
750g svježeg sira
4 jaja
Za kremu od vrhnja:
400 ml kiselog vrhnja (od 20% masti)
2 vanilin šećera
3 žlice šećera
Priprema:
Izmrvite kekse, dodajte šećer i rastopljeni margarin te pomiješajte sve zajedno i utisnite u kalup promjera 26 cm. Stavite peći (u ugrijanu pećnicu) na 200°C - 5 min. Dok je podloga u pećnici pripremite kremu od sira. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, te slupajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Polagano dodajte šećer, vanilin šećer, stalno miksajući i na kraju žumanjke. Nakon što ste dodali žumanjke nemojte dugo miksati, samo kratko promiješajte, pa dodajte sir, limunov sok i opet kratko promiješajte. Nakon 5 minuta izvadite podlogu iz pećnice, a pećnicu smanjite na 170°C. Kremu od sira izlijte na podlogu i vratite sve u pećnicu još 20 minuta. Kad je torta skoro pečena, pripremite kremu od vrhnja. Pomiješajte vrhnje i šećer. Nakon što se torta pekla 20 minuta izvadite ju iz pećnice, te premažite kremom od vrhnja. Tortu vratite u ugašenu pećnicu još 5 minuta. Tortu ohladiti prije posluživanja.