Za osvježenje u ljetnim mjesecima mnogima je prvi izbor sladoled, voćna salata ili frape. No, zašto ne biste za promjenu za ljetni recept birali lagane kolače s narančom, limunom, mandarinom i ostalim citrusima.
Saveznici zdravlja i mršavljenja
Bogati vitaminom C, sočni i mirisni, citrusi su odličan izbor za pripremu osvježavajućih slastica. Limuni, naranče, mandarine, grejp, sadrže prosječno po 50-60 mg vitamina C po komadu, pa imaju važnu ulogu u obrambenom sustavu organizma ako se redovito konzumiraju. No, osim dragocjenog vitamina C u kori citrusa nalaze se korisni bioflavonoidi koji štite krvne kapilare i koji također imaju važnu ulogu u zaštiti organizma. Citrusno voće izvrstan je izvor i vitamina A, vitamina B kompleksa (B1, B2, niacin, folna kiselina), kalija, mnogobrojnih antioksidansa te dijetnih vlakana.
Zbog toga je što češća konzumacija citrusnog voća iznimno važna u sprečavanju i prevenciji raznih bolesti. Citrusi također imaju malu nutritivnu vrijednost, malen udio masti i natrija te ne sadrže kolesterol pa su odlični saveznici u mršavljenju. Mali glikemijski indeks pomaže u održavanju razine inzulina, a voće daje osjećaj sitosti. Sočni i kiselo-slatki odlični su u pripremi osvježavajućih slastica.
Tart od mandarina
Sastojci:
za tijesto
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
soli
2 žumanjka
pola žličice bourbon vanilije
nekoliko žlica hladne vode
za punjenje:
korica mandarina
100 ml soka od mandarine
4 jaja
150 ml slatkog vrhnja
¼ žličice mljevenog kardamoma (mirišljavi začin)
150 g šećera
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer i sol. Dodajte maslac narezan na manje kockice i trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte žumanjke i malo vode, pa umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Kalup premažite maslacem i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, utisnite i izbodite vilicom. Stavite u hladnjak na desetak minuta. Pecite bez nadjeva deset minuta. Zatim premažite tijesto razmućenim bjelanjkom i vratite u pećnicu na pet minuta. Izmiksajte jaja i šećer. Dodajte koricu i sok mandarine, kardamom i slatko vrhnje. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. Nadjev zatim stavite na laganu vatru i lagano ugrijte. Kremu ulijte u tijesto i pecite 30-tak minuta. Po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Kolač s narančom
Sastojci:
4 naranče
4 jaja
150 g šećera
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Za sirup od naranče:
2 naranče
150 g šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Četiri naranče stavite u zdjelu, prekrijte ih hladnom vodom i kuhajte oko 15 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Ponovite postupak s hladnom vodom i kuhajte ih još petnaest minuta, što će ublažiti gorčinu kore. Ohladite ih u hladnoj vodi pa osušite. Nemojte uklanjati koru. Narančama izvadite koštice i sitno ih nasjeckajte. Potom ih štapnim mikserom izmiksajte u kašu. Umutite jaja sa šećerom, dodajte naranče, brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlijte u kalup namazan maslacem. Pecite oko jedan sat.
Za sirup:
Iscijedite sok dviju naranči. Ogulite koru i izrežite je na tanke trakice. Narezane trakice kuhajte oko pet minuta u kipućoj vodi. Stavite ih na kuhinjski papir. U zdjelicu stavite šećer, narančin sok i prokuhane narančine trakice. Kuhajte stalno miješajući oko tri minute dok se šećer potpuno ne otopi. Prelijte sirup preko pečenog kolača dok je još u kalupu.
Torta od sira i limuna
Za podlogu:
125g margarina
250g petit keksa
3 žlice šećera
Za kremu od sira:
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
sok od pola limuna
malo korice limuna
750g svježeg sira
4 jaja
Za kremu od vrhnja:
400 ml kiselog vrhnja (od 20% masti)
2 vanilin šećera
3 žlice šećera
Priprema:
Izmrvite kekse, dodajte šećer i rastopljeni margarin te pomiješajte sve zajedno i utisnite u kalup promjera 26 cm. Stavite peći (u ugrijanu pećnicu) na 200°C - 5 min. Dok je podloga u pećnici pripremite kremu od sira. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, te slupajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Polagano dodajte šećer, vanilin šećer, stalno miksajući i na kraju žumanjke. Nakon što ste dodali žumanjke nemojte dugo miksati, samo kratko promiješajte, pa dodajte sir, limunov sok i opet kratko promiješajte. Nakon 5 minuta izvadite podlogu iz pećnice, a pećnicu smanjite na 170°C. Kremu od sira izlijte na podlogu i vratite sve u pećnicu još 20 minuta. Kad je torta skoro pečena, pripremite kremu od vrhnja. Pomiješajte vrhnje i šećer. Nakon što se torta pekla 20 minuta izvadite ju iz pećnice, te premažite kremom od vrhnja. Tortu vratite u ugašenu pećnicu još 5 minuta. Tortu ohladiti prije posluživanja.