Jednostavno i ukusno: citrusne slastice za ljetne dane

Sočni i kiselo-slatki citrusi odlični su u pripremi osvježavajućih slastica

Jednostavno i ukusno: citrusne slastice za ljetne dane

Tart od mandarina

Image



Sastojci:
za tijesto
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
soli
2 žumanjka
pola žličice bourbon vanilije
nekoliko žlica hladne vode

za punjenje:
korica mandarina
100 ml soka od mandarine
4 jaja
150 ml slatkog vrhnja
¼ žličice mljevenog kardamoma (mirišljavi začin)
150 g šećera

Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer i sol. Dodajte maslac narezan na manje kockice i trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte žumanjke i malo vode, pa umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Kalup premažite maslacem i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, utisnite i izbodite vilicom. Stavite u hladnjak na desetak minuta. Pecite bez nadjeva deset minuta. Zatim premažite tijesto razmućenim bjelanjkom i vratite u pećnicu na pet minuta. Izmiksajte jaja i šećer. Dodajte koricu i sok mandarine, kardamom i slatko vrhnje. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. Nadjev zatim stavite na laganu vatru i lagano ugrijte. Kremu ulijte u tijesto i pecite 30-tak minuta. Po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4