
Jednostavni recepti za sve ljubiteljice čokolade

Kada nam se jede nešto slatko nema boljeg lijeka od čokolade. Mliječna, tamna, bijela, s voćem, s orašastim plodovima, s keksom ili u obliku pralina - prava ljubiteljica ne bira. Ako obožavaš čokoladu, sigurno uživaš i u čokoladnim desertima.
Čokolada je usko povezana uz raspoloženje i najčešće ju jedemo u trenutcima kada proživljavamo snažne osjećaje. Bilo da je to sreća u vrijeme blagdana provedenih s obitelji, u romantično vrijeme Dana zaljubljenih ili kada nas je PMS uhvatio u svoje emotivne ralje - čokolada je uvijek rješenje.
Upravo zato bi svaka od nas u svojoj knjižici s receptima trebala imati tri osnova ekstra čokoladna recepta za muffine, tortu, ali i mousse. Čokolada nije samo ukusna nego i zdrava. Bogata je antioksidansima koji čuvaju naše stanice od stresa, ali i potiče lučenje hormona sreće što štiti naš um od stresa. Istina je da je čokolada zdrava u malim količinama, ali nekada si jednostavno ne možemo pomoći pojesti još jednu kockicu ili redak… ili cijelu čokoladu.
Čokolada je i poznat afrodizijak, a kako nam se polako približava Dan zaljubljenih, možda bi upravo neki od ovih recepata mogla pripremiti svom partneru ili partnerici. Zato su tu ukusni recepti za jednostavnu čokoladnu tortu, muffine i mousse. Uživaj u ovim ekstra čokoladnim slasticama za kojima ćeš doslovno prste polizati.
Čokoladni muffini
Potrebno ti je:
220 g šećera
110 g brašna
6 žlica kakaa
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
160 mL mlijeka
60 g maslaca
Pomiješaj sve suhe sastojke, dodaj jaja i mlijeko pa sve skupa pomiješaj mikserom. Maslac otopiti i dodati u smjesu pa sve zajedno ponovno izmiksati. Smjesu rasporedi u 12 kalupa za muffine i peci 23 minute na 180 stupnjeva Celzijevih.
Nakon 23 minute možda neće izgledati potpuno gotovi, ali ako ih pečeš više od toga bit će previše suhi. Za velike ljubiteljice čokolade, u smjesu prije pečenja možeš dodati komadiće čokolade za kuhanje.
Čokoladna torta
Za biskvit
2 žlice kakaa
2 čaše tekućeg jogurta
2 žličice praška za pecivo
1/2 čaše ulja
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 naranča
Za kremu
500 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje
korica 1 naranče
Prvi na redu za pripremu je biskvit. Najprije zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Zatim u posudi za miješanje pomiješaj sve suhe sastojke i u njih polako dodaj ulje i tekući jogurt. Sve zajedno izmiksaj i izlij u okruglu posudu za pečenje. Biskvit peci oko 20 minuta, a je li gotovo isprobaj bockanjem čačkalicom. Ako čačkalica izađe suha, biskvit je gotov. Dok je vruć, prelij ga sokom jedne naranče.
Zatim je na redu krema. Slatko vrhnje u loncu zagrij do vrenja i zatim u njega dodaj čokoladu za kuhanje. Kada se čokolada otopi, u nju naribaj koricu naranče i prelij preko toplog biskvita. Tortu dobro ohladi kako bi se krema stisnula.
Čokoladni mousse
Potrebno ti je:
200g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
5 jaja
100 g šećera
2 vanilin šećera
125 ml slatkog vrhnja
Prstohvat soli
Čokoladu usitni nožem i otopi na pari. Odvoji bjelanjke od žumanjaka, te ih izradi sa soli i 80 grama šećera. Čvrsto umuti slatko vrhnje, a žumanjke pomiješaj s dvije žlice vruće vode, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Smjesu umuti na pari dok ne postane kremasta i gusta.
Žumanjke skini s pare i dodaj im otopljenu čokoladu uz konstantno miješanje pjenjačom. Zatim u smjesu polako umiješaj slatko vrhnje, a na kraju i umućene bjelanjke. Mousse prebaci u željenu posudu i ostavi da se ohladi oko pet sati u hladnjaku.

Zagrebačka špica: Zagrepčanke u najboljim izdanjima na vrućem gradskom asfaltu

Stefany Žužić u odvažnom outfitu: 'Šljokice su opis mene, nosim ih kad god sam u prilici'

Venecija: Vodič za putovanje koje će se zauvijek pamtiti
