Povrtni rižoto
Ovaj povrtni rižoto sadrži svega nekoliko sastojaka, a gotov je u pola sata. Prednost mu je što možeš kombinirati povrće koje imaš pri ruci, poput paprike, celera, graška ili tikvica. Sočan je, a bijelo vino daje mu specifičan okus. Serviraj ga kao prilog, ali i glavno jelo u danima kad si u gužvi ili ti se baš i ne jede meso.
Sastojci:
- 1 litra povrtnog temeljca
- 1 svežanj brokule
- 1 srednja mrkva, narezana na sitno
- 150 g ljutike ili ljubičastog luka
- 200 grama arborio riže
- 2 dl bijelog vina
- oko 20 g parmezana (po želji dodatno posipati)
Priprema:
Lagano kuhaj povrtni temeljac, a u međuvremenu zagrij veću tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodaj luk i crvenu papriku. Pirjaj nekoliko minuta ili dok ne omekšaju. Začini prstohvatom soli i papra pa dodaj i narezanu brokulu te nastavi pirjati još nekoliko minuta uz miješanje. Dodaj rižu i kuhaj minutu uz povremeno miješanje. Zatim dodaj bijelo vino i lagano promiješaj. Kuhaj 1-2 minute ili dok se tekućina ne upije. Koristeći veću žlicu, dodaj povrtni temeljac (oko 120 ml) - i miješaj cijelo vrijeme. Vatra bi trebala biti srednje jaka, uz krčkanje. Nastavi po malo dodavati temeljac - žlicu po žlicu, a nakon što se riža skuha, makni ju s vatre. Cijeli proces kuhanja trebao bi trajati 15-ak, taman da riža bude al dente. Dodaj parmezan i po želji malo maslaca, a kod posluživanja posipaj ostatak parmezana i peršin po želji.