Što kuhati?

Tri jednostavna recepta za zimski ručak tražiš li odmak od 'klasike'

Želiš li se 'odmoriti' od teške i masne hrane, donosimo ti tri recepta za zimski ručak. Ove su ideje savršene za dane kad želiš isprobati nešto novo, a jednostavno, hranjivo i ukusno

profimedia-0528963290.jpg
Foto: Profimedia.hr

U prosincu smo se najeli teške blagdanske hrane i slastica pa je u siječnju vrijeme za nešto laganija jela. No što kuhati? Nekad je teško pronaći inspiraciju, posebice ako si u gužvi, ali dobra je stvar što se mnogi hranjivi obroci mogu pripremiti relativno brzo.

Image
Brzo, a ukusno

Kad ti manjka vremena i ideja: Tri recepta za večeru gotovu u pola sata

Zato smo izdvojile tri recepta koji su sjajan izbor za zimske dane, a i onim najmlađima i izbirljivima bi se mogli svidjeti.

Pa ako trenutno na meniju rotiraš nekoliko jela koja su ti već pomalo dosadila, vrijeme je da malo proširiš popis. U nastavku su naši prijedlozi.

Povrtni rižoto

Ovaj povrtni rižoto sadrži svega nekoliko sastojaka, a gotov je u pola sata. Prednost mu je što možeš kombinirati povrće koje imaš pri ruci, poput paprike, celera, graška ili tikvica. Sočan je, a bijelo vino daje mu specifičan okus. Serviraj ga kao prilog, ali i glavno jelo u danima kad si u gužvi ili ti se baš i ne jede meso.

Sastojci:

  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1 svežanj brokule
  • 1 srednja mrkva, narezana na sitno
  • 150 g ljutike ili ljubičastog luka
  • 200 grama arborio riže
  • 2 dl bijelog vina
  • oko 20 g parmezana (po želji dodatno posipati)

Priprema:

Lagano kuhaj povrtni temeljac, a u međuvremenu zagrij veću tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodaj luk i crvenu papriku. Pirjaj nekoliko minuta ili dok ne omekšaju. Začini prstohvatom soli i papra pa dodaj i narezanu brokulu te nastavi pirjati još nekoliko minuta uz miješanje. Dodaj rižu i kuhaj minutu uz povremeno miješanje. Zatim dodaj bijelo vino i lagano promiješaj. Kuhaj 1-2 minute ili dok se tekućina ne upije. Koristeći veću žlicu, dodaj povrtni temeljac (oko 120 ml) - i miješaj cijelo vrijeme. Vatra bi trebala biti srednje jaka, uz krčkanje. Nastavi po malo dodavati temeljac - žlicu po žlicu, a nakon što se riža skuha, makni ju s vatre. Cijeli proces kuhanja trebao bi trajati 15-ak, taman da riža bude al dente. Dodaj parmezan i po želji malo maslaca, a kod posluživanja posipaj ostatak parmezana i peršin po želji.

Image
Foto: Profimedia.hr

Kremasta juha od kadulje

Tragaš li za kremastom juhom koja će te zagrijati, ovaj bi te nesvakidašnji recept mogao ugodno iznenaditi. Ipak, sastojke ćeš vjerojatno trebati nabaviti unaprijed, no vrijedi isprobati i nešto drugačije juhe, zar ne?

Sastojci:

  • 1 pastrnjak, oguljen i nasjeckan
  • 2 mrkve, oguljene i nasjeckane
  • 300 grama nasjeckanog celera ili repe
  • glavica češnjaka (s odrezanim vrhom)
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica javorovog ili agavinog sirupa
  • 1 vezica kadulje
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • muškatni oraščić
  • nekoliko žlica grčkog jogurta

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj pastrnjak, mrkve i celer te cijeli češnjak sa žlicom ulja i začini po želji. Prebaci na lim za pečenje i peci 30 minuta dok ne omekša. Prelij javorovim sirupom i nasjeckanom kaduljom, zatim peci još 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. U blender prebaci pečeno povrće, češnjak istisni iz kore pa zajedno s temeljcem izblendaj dok ne postane kremasto. Zakuhaj i začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posluži - podijeli po zdjelima i ukrasi s malo grčkog jogurta po želji.

Image
Foto: Profimedia.hr

Brzinske meksičke tortilje

Puno ljudi obožava meksičku kuhinju, a ovaj je recept idealan u danima kad želiš iznenaditi goste ili pripremiti brzinske zalogaje, no s malo drugačijim sastojcima. Povrće uvijek možeš prilagoditi onome što trenutno imaš u smočnici ili hladnjaku, pa tako rajčicu možeš zamijeniti ili joj dodati papriku, svježi krastavac ili tikvicu.

Sastojci:

  • 6 manjih tortilja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 175 grama naribanog sira
  • 250 g piletine
  • 2 srednje rajčice, narezane na ploške

Po želji:

  • 1 zreli avokado
  • 2 žličice soka limete ili limuna
  • šaka nasjeckanog svježeg korijandera ili peršina
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, pomiješaj žličicu ulja pa dodaj narezane komade piletine. Prebaci pečeno meso sa strane pa na istoj tavi dodaj tortilju. Pospi šaku sira po jednoj polovici tortilje, zatim dodaj malo nasjeckane piletine i nekoliko kriški rajčice. Začini s malo soli i papra. Pusti da se sir otopi, zatim preklopi i pričekaj dok tortilja ne postane hrskava. Zapeci je s obje strane i nareži na četvrtine. Djeca bi mogla uživati u ovoj jednostavnijoj varijanti. Želiš li dodati još koji sastojak, stvar je sljedeća: prepolovi avokado, oguli ga i nareži na ploške pa ga izgnječi sa sokom limuna ili limete. Dodaj malo začina. Odlučiš li se za ovu varijantu, postupak je isti kao i kod 'prve verzije - s tim da možeš dodati korijander, a umjesto na četvrtine, tortilju izreži na polovice. Po želji posluži s kiselim vrhnjem.

Image
Foto: Profimedia.hr