Desert: Palačinke od ricotte i borovnica
Sastojci
1 1/2 šalice oštrog bijelog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 i 1/2 žličice soli
3 velika jaja, odvojeni žutanjci i bjelanjci
1 i 3/4 šalice plus 2 žlice mlijeka
1/2 šalice plus dvije žlice ricotta sira (180 g)
1/4 šalice šećera
1 žlica ekstrakta čiste vanilije
maslac ili kokosovo ulje za pečenje
2 šalice smrznute borovnice, odmrznuti
U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U većoj zdjeli umutite žumanjke s mlijekom, ricotta sirom, šećerom i vanilijom. Dodajte suhe sastojke i miksajte dok tijesto ne postane glatko.
U većoj zdjeli, koristeći električni mikser, bjelanjke miksajte najprije na srednjoj brzini dok se ne zapjene, a zatim ih na najvećoj brzini tucite dok se bjelanjci ne zgusnu (toliko da možete preokrenuti bez da iscuri). Zatim bjelanjke lagano kuhačom umiješajte u tijesto – sve dok ne nestanu bijeli tragovi.
Dobro zagrijte ulje u tavi pa pecite palačinke – ove palačinke peku se deblje od naših klasičnih. Tijesto može biti široko i do 1 cm, ali su zato manje u promjeru. Ako imate veliku tavu u istoj pecite više manjih palačinki. Pecite s jedne strane dok ne počnu rumeniti s druge strane. Tada po svakoj palačinki posipajte nekoliko borovnica i vilicom ih utisnite unutra (učinite to prije nego se tijesto stvrdne). Zatim palačinke preokrenite i ostavite da se zarumeni i s druge strane. Palačinke poslužite s ostatkom borovnica, te im po želji dodajte malo šlaga, posipajte ih šećerom u prahu ili polijte javorovim sirupom, medom ili čokoladom.