Za nas ne postoji ništa bolje od deserta. Stoga ti donosimo ovaj jednostavan recept za roladu koja može biti dobar kolač i za božićni ručak.
Lagana je i ukusna, s višnjama koje daju malo kiselosti, a lješnjaci dodaju slatkoću.
SASTOJCI:
- 8 jaja
- 7 žlica šećera
- 8 žlica prženih, mljevenih lješnjaka
KREMA:
- 1 litra mlijeka
- 8 žlica šećera
- 7 žlica gustina
- Par kapi ruma za kolače
- 150 grama maslaca
UKRAŠAVANJE:
- 300 grama višanja
- Šećer u prahu
UPUTE:
Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Kalup za pečenje prekrij papirom za pečenje i pripremi još jedan komad papira koji će ti poslužiti za roladu kada ju izvadiš iz pećnice.
Pomiješaj jaja sa šećerom i dodaj pržene, mljevene lješnjake te to izmiksaj. Stavi smjesu na kalup za pečenje i peci 20 minuta.
Ostavi biskvit da se hladi 30 minuta.
KREMA:
Zakuhaj mlijeko sa šećerom i dodaj gustin te par kapi ruma za kolače. Stavi na štednjak, na srednju vatru i miješaj, a kad se krema zgusne, skini je s vatre i pusti da se hladi 20 minuta. U ohlađenu kremu umiksaj maslac.
IZRADA ROLADE:
Biskvit stavi na komad papira za pečenje koji si pripremila ranije. Dodaj sloj kreme i višanja te lagano rolaj biskvit dok ne dobiješ savršeno smotanu roladu. Budi nježna u postupku kako ti se biskvit ne bi počeo mrviti ili pucati.
UKRAŠAVANJE:
Na vrh rolade možeš staviti mrvice čokolade ili šećer u prahu.
POSLUŽIVANJE:
Ostavi roladu u hladnjaku 30 do 60 minuta. Stavi je na pladanj za posluživanje, ukrasi lješnjacima, višnjama i šećerom u prahu.