Dobar tek!

Jedi zdravo, jedi sezonsko: Recepti za tri brza jesenska doručka

Bitno je kako počinješ dan. Bez žurbe, nekim ritualom u kojem uživaš i ukusnim, zdravim doručkom

alena-ganzhela-v8C_1fpFIi4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako ti je doručak neizostavni obrok u danu, a trebao bi biti, imamo tri recepta koji će ti uljepšati jesenska jutra. Bitno je jesti sezonske namirnice jer one sadrže najviše hranjivih tvari te upravo ono što ti u tom trenutku treba. Dio smo prirode, dišemo s njom i ono što nam u određeno doba godine servira, u to bi vrijeme trebali i jesti.

Image

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: prefini recepti s jesenskim tikvama

Image
Foto: Unsplash

Vođene ovom mišlju pronašle smo tri recepta za prave jesenske doručke. Sadrže, kako smo već spomenule, sezonske namirnice te ostale zdrave sastojke, brzo se pripremaju i ukusni su. Započni dan na najbolji mogući način, kvalitetnim doručkom. Dodatni plus je, ako je pritom doručak i ugodan oku, baš kakva su sva tri koja ti predlažemo.

Domaća granola s jabukama

Sastojci:

  • domaća granola, količina po želji
  • dvije žlice maslaca od kikirikija
  • jedna jabuka narezana na tanke kriške
  • dvije-tri žlice zobenih pahuljica
  • orašasti plodovi, po želji
  • cimet i med

Postupak:

Zobene pahuljice skuhaj na mlijeku ili vodi, začini medom i cimetom, stavi ih u zdjelicu, dodaj granolu, maslac od kikirikija, orašaste i jabuku pa uživaj u zdravom doručku.

Na linku u nastavku pogledaj recept za domaću granolu.

Smoothie zdjela s bundevom

Sastojci:

  • šalica na kockice narezane bundeve ili pirea od bundeve
  • pola smrznute banane
  • žličica javorovog sirupa
  • šalica kokosovog mlijeka (ili običnog kravljeg mlijeka)
  • sjemenke bundeve
  • nekoliko smrznutih borovnica
  • žličica pumpkine spice začina

Postupak:

Bundevu, sirovu ili pečenu, stavi u blender zajedno s ostalim sastojcima (izuzevši borovnice u sjemenke), blendaj dok ne dobiješ svilenkastu teksturu pa prebaci u zdjelicu i pospi sjemenkama te ukrasi borovnicama. Dobar tek!

Kajgana s gljivama

Sastojci:

  • tri jaja
  • dvije-tri gljive po želji (količina ovisno o veličini i porcijama)
  • sol i papar
  • pola dcl mlijeka
  • kruh
  • zelena salata

Postupak:

Vrganj, lisičarke, šampinjoni ili neka druga jestiva gljiva - koju god izabereš, odlično će ići uz jaja. Oguli gljive, nareži in na listiće ili deblje, ovisno kako više voliš, izdinstaj ih na malo ulja te prelij jajima koja si prethodno u zdjelici umutila s mlijekom, posolila i popaprila. Operi nekoliko listova zelene salate. Kajganu pažljivo stavi na šnitu kruha, dodaj zelenu salatu i poklopi drugom šnitom kruha. Jesti možeš odmah ili pak sendvič spakirati za kasnije. U svakom slučaju imaš ukusan i zdrav obrok.