Savica Eatery jedno nam je od dražih mjesta u Zagrebu koje uvijek rado posjetimo kad do nas dođu vijesti da imaju novi meni. Zato kad smo saznale da je jesenski meni tu, odmah smo se uputile put simpatičnog bistroa u zagrebačkom kvartu Savica koji nudi pomno smišljena jela po vrlo prihvatljivim cijenama.
Osim jela, novost je i chef Petar Tomašević, koji je došao u Savicu iz drugog zagrebačkog restorana, točnije Fidel Gastra. Kako svaki chef u restoran donosi i svoj potpis jelima, bile smo znatiželjne što će nas ovaj put dočekati, a zanimalo nas je i zbog čega je odlučio preći u manji kvartovski bistro te kako prilagođava svoja jela gostima. "Na Savicu sam došao, prvenstveno zbog ekipe ljudi koji imaju jasnu viziju i ideju gdje žele biti i na tome raditi. Važno je osluškivati goste, uvažavati njihove želje ali isto im tako omogućiti, a i ohrabriti ih da probaju nešto novo", objasnio nam je chef Tomašević.
Nakon podrobnog proučavanja jesenskog menija i vijećanja što ćemo ovaj put probati (jer, iskreno, probale bi sve jer nema jela koje nas nije privuklo svojim sastojcima), izbor je pao na tri predjela, dva glavna jela i jedan desert. Prije nego smo krenule u uživanje u okusima i mirisima koje nudi ovaj zanimljivi bistro, imale smo još jedno, pomalo škakljivo, pitanje za chefa - koje je njemu jelo s novog menija najdraže.
"Svako jelo mi je važno, bez izuzetka, osobito volim pomiriti na tanjuru okuse, koji na prvu ne bih išli zajedno, no ako se dobro poslože i izbalansiraju onda ne da samo funkcionira nego smo dobili nove okuse, neke nove emocije", rekao nam je chef i pogodio u sridu jer upravo je takav i naš dojam njegovih jela. 'Vidi' se da je svako jelo pomno smišljeno i da su u njega unesene emocije - jer bez njih nemoguće je napraviti ovako dobar meni. Pa krenimo redom s jelima koje smo isprobale:
Tofu Creme Brulee
Voditelj Marko Adžić preporučio nam je ovaj mali zalogaj pa smo ga poslušale, jer vrlo vjerojatno se same ne bismo odlučile na ovaj izbor. I to ne zato jer ne volimo tofu, nego nismo znale što bi mogle očekivati, jer creme brulee ipak prvotno očekuješ u desetru. Jelo se radi od svježeg tofua, preko koje se prelijeva karamela od soje i nori alge, a na samom vrhu je ikra Gacke pastrve. Ikra je izgledala kao mali biseri ili tablete ribljeg ulja kojeg smo pili kao mali za imunitet. Što se tiče okusa, pogođen je u potpunosti. Od slatke karamele koja prelazi u slankasti okus soje pa na kraju ikra - sve to na žlici čini savršen spoj. Naša topla preporuka i zahvala Marku što nas je nagovorio.
Beef Tartar
Na red je došao tartarski biftek koji obvezno probamo gdje god ga nađemo na meniju jer nam je to jedno od jela koje nikad ne bismo odbile. U Savica Eatery dolazi s twistom - nema kruha i maslaca već je ručno kosani tartar od bifteka položen na sitne, sitne hrskave 'štapiće' od krumpira. Sa strane dolaze dva umaka - holandez umak s kaparima i spicy kewpie, te malo komorača i menta. Kao ljubiteljice tartarskog bifteka možemo reći da je ovo malo drugačiji, ali nimalo lošiji! Oduševili su nas hrskavi krumpirići koji su narezani tako tanko i odlično isprženi da bismo mogle samo njih jesti. A kada dođu u kombinaciji s mesom, shvaćaš da je ovo jelo toliko dobro iskombinirano da mu dajemo čistu peticu!
Patka pršut
Ovo predjelo zanimljivog imena istog je takvog i okusa. Patka pršut su hrskave povrtne rolice s pršutom od patke, spicy kewpie i sweet chilli umakom. Iskreno, na početku nismo znale što nas očekuje iza simpatičnog naziva, ali možemo reći da bismo ove spring rolls naručivale neprestano kad bi takva kombinacija postojala u kineskim restoranima. Rolice su odlične, i naravno ekipa sve radi sama, pa tako i njih. Hrskavost je savršeno pogođena, a pršut od patke (koji smo sad prvi put probale) izvrstan je dodatak na vrhu. Malo je jačeg okusa, što se od pršuta i očekuje, ali su zato tu umaci koji ga ublaže. Jako zanimljivo jelo.
Jesenski rižoto
I došli smo do zvijezde jesenskog menija! Ovaj rižoto je tako pun okusa da ga je teško opisati osim kao neodoljiv. Carnaroli rižoto s biftekom i 4 vrste gljiva odličan je izbor za sve gurmane. Krema od pečene buče infuzirana limunskom travom, tostirane bučine sjemenke i bučino ulje izvrsno se slažu s gljivama i tvore jelo koje jednostavno morate probati kako biste shvatile zašto smo ga prozvale pravom zvijezdom. Chefe, svaka čast na ovako dobro složenom jelu - od prezentacije do okusa, zamjerku mu nismu našle. A ako ste vegetarijanci, tu je Vege jesenski rižoto koji vas neće nimalo razočarati.
Tuna tataki
Tataki je tehnika pripreme tune iz japanske kulture. Tuna se peče ili kuha samo nekoliko sekundi, a zatim se reže na tanke kriške. Iako možda mislite da je to sirova tuna - nije, i uz to je božanstvenog okusa. Na kraju krajeva, Japanci zaista znaju pripremati tunu na nezamislive načine. Tuna tataki dolazi sa spicy ponzu, miso glaziranim komoračem i kremom od buče s lješnjacima. Preporuka je svaki dio jela posebno staviti u usta kako bi se sve spajalo jedno na drugo s okusima. Ako to učinite, definitivno nećete pogriješiti. Iako je možda malo neobičnog okusa za naše nepce, buča ga čini prepoznatljivim. Jelo koje vam od srca preporučujemo da ga probate kad posjetite Savica Eatery.
Crumble od jabuke sa sladoledom
Deserti se mijenjaju i rade sa sezonskim namirnicama tako da će vas uvijek čekati odlična poslastica - ovisno o sezoni. Nas je tako dočekao crumble s jabukama i sladoledom na vrhu. Spoj mirisa i okusa djetinjstva sa sladoledom od vanilije. Uz sve ove mirise i boje, Savica Eatery ima i odličnu vinsku kartu koja savršeno nadopunjuje sve okuse na tanjuru. U Savici smo bile u petak navečer i doista se tražio stol više. I nakon 2 sata provedena ondje, posve nam je jasno zašto. Naime, osim ugodnog ambijenta u kojem poštuju sve epidemiološke mjere, ne preglasne glazbe, strast i ljubav koju ekipa koja radi ondje širi svakom rečenicom o tome što možete očekivati na tanjuru je jednostavno nešto što oduševljava. Naime, mi svoj sljedeći odlazak već planiramo- nismo isprobale juhe za koje smo čule da su odlične. Savica, vidimo se uskoro.