Mladi kukuruz na morski način
Sastojci:
200 ml suhog bijelog vina (Pinot)
¼ šalice vode
6 češnja češnjaka, srednje veličine
2 veća luka (prerezani na četvrtine, no s ostavljenim korijenom i vrhom)
700 g malenog mladog crvenog krumpira, neoguljenog, ali oribanog
½ žlice mrvljenih listića čilija
6 kukuruznih klipova, očišćenih i prepolovljenih
60 manjih školjki po izboru (oribanih)
2 limuna, prepolovljenih na četvrtine
500 g većih škampa
4 žlice maslaca
½ šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice svježeg nasjeckanog origana
Priprema:
U većoj posudi zavrijte vino i vodu. Dodajte češnjak, školjke, krumpir, čili i kuhajte sve skupa oko 8 minuta. Dodajte kukuruz (koji ste prethodno kuhali u vodi oko 30 minuta) i limun. Pokrijte i kuhajte sve zajedno dok se sve školjke ne otvore (oko 12 minuta). Dodajte škampe na vrh, poklopite posudu i ugasite vatru. Ostavite neka se škampi pare oko tri minute. Iz posude maknite sve školjke i povrće (bacite školjke koje se nisu otvorile). U umak koji je ostao dodajte maslac, peršin i origano, te poslužite s jelom.