Mladi kukuruz na klipu u našoj prehrani nalazi se već stoljećima. To, može se reći, tradicionalno jelo, posebno kontinentalne Hrvatske, jede se najčešće u vrlo kratkom periodu tijekom kolovoza (rjeđe prije ili poslije), kada mladi klipovi kukuruza dosegnu punu veličinu, a zrna kukuruza su mekana (mliječna). Mladi kukuruz kože se kuhati u slanoj vodi ili peći na žaru i najčešće se jede samostalno, kao ukusan međuobrok.
No, u domovini kukuruza (Sjevernoj i Južnoj Americi), mladi kukuruz ima posebno mjesto u prehrani. Iako je način pripreme najčešće isti (kuhanje ili pečenje), postoje brojne ukusne varijacije pripreme, koje bi se svakako isplatilo probati. Evo, kakve recepte preporučuje Martha Stewart na svom portalu.
Kukuruz na meksički način
Sastojci:
40 g naribanog ribanca (ili parmezana)
4 klipa mladog kukuruza (očišćenih)
1 žlica maslaca, sobne temperature
Sol i papar
2 žlice majoneze
¼ žličice mljevenog čilija
1 limeta, narezana
Panceta (po želji)
Priprema:
Zagrijte roštilj. Sir stavite na veći plitki tanjur ili poslužavnik.
Premažite kukuruzni klip s maslacem, te posipajte sa soli i paprom. Pecite klipove okrećući svake dvije-tri minute, tako dugo dok ne postanu mekani i lagano prepečeni (oko 10-12 minuta). Ostavite ih da se ohlade dvije-tri minute. Premažite kukuruz s majonezom, zarolajte ih u sir te posipajte s čilijem. Poslužite ih s kriškama od limete.
Prema želji možete dodati i pancetu prepečenu na roštilju.
Mladi kukuruz s vlascem
Sastojci:
4 klipa mladog kukuruza, očišćenih
1 žlica maslaca
Sol i papar
Nasjeckani svježi vlasac
Priprema:
Stavite kukuruz na veću površinu aluminijske folije. Premažite ih s maslacem, posolite i popaprite. Zamotajte sve u foliju i stavite na roštilj, te pecite sve kojih 10-ak minuta, dok kukuruz ne postane mekani. Na kraju ih posipajte s vlascem.
Ljetna salata s mladim kukuruzom
Sastojci:
2 klipa kukuruza,
1 velika rajčica
4 žlice maslinovog ulja
Sol
2 žlice aceta balsamica
½ žličice nasjeckanog češnjaka
Zelena salata – jedna glavica srednje veličine
1 šalica svježih listova bosiljka
110 g naribanog ribanca (ili parmezana)
Priprema:
Na roštilju ispecite kukuruzne klipove, dok ne postanu mekani i lagano preprženi. Kada se malo ohlade, otrijebite ga.
Rajčicu razrežite na pola, posolite, nauljite jednom žicom maslinovog ulja i ispecite ju na roštilju, dok ne postane mekana i lagano prepržena (oko 5 minuta). Kada se dovoljno ohladi, ogulite rajčicu i uklonite sjemenke iz sredine. Ostatak prstima rastrgajte u manju posudicu. Pomiješajte aceto, preostalo ulje, češnjak i jednu žličicu šećera. Pomiješajte kukuruz, očišćenu, narezanu zelenu salatu i bosiljak, te sve začinite s dresingom. Poslužite odmah.
Mladi kukuruz na morski način
Sastojci:
200 ml suhog bijelog vina (Pinot)
¼ šalice vode
6 češnja češnjaka, srednje veličine
2 veća luka (prerezani na četvrtine, no s ostavljenim korijenom i vrhom)
700 g malenog mladog crvenog krumpira, neoguljenog, ali oribanog
½ žlice mrvljenih listića čilija
6 kukuruznih klipova, očišćenih i prepolovljenih
60 manjih školjki po izboru (oribanih)
2 limuna, prepolovljenih na četvrtine
500 g većih škampa
4 žlice maslaca
½ šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 žlice svježeg nasjeckanog origana
Priprema:
U većoj posudi zavrijte vino i vodu. Dodajte češnjak, školjke, krumpir, čili i kuhajte sve skupa oko 8 minuta. Dodajte kukuruz (koji ste prethodno kuhali u vodi oko 30 minuta) i limun. Pokrijte i kuhajte sve zajedno dok se sve školjke ne otvore (oko 12 minuta). Dodajte škampe na vrh, poklopite posudu i ugasite vatru. Ostavite neka se škampi pare oko tri minute. Iz posude maknite sve školjke i povrće (bacite školjke koje se nisu otvorile). U umak koji je ostao dodajte maslac, peršin i origano, te poslužite s jelom.