Sada je sezona sočnih jagoda, a jesti ih možeš tijekom cijele godine ako od njih napraviš džem
Gotovo da nema osobe koja ne uživa u svježim i sočnim jagodama. Ovih ih dana možemo pronaći na tržnicama i u supermarketima, a uskoro će ih zamijeniti voće poput lubenica i breskvi. Kako bi što duže mogla uživati u mirisu i okusu domaćih jagoda, od njih pripremi džem. Džem od jagoda odličan je kao namaz na kruhu, palačinkama ili kao dodatak zobenim pahuljicama i kolačima. Za pripremu džema treba ti tek nekoliko sastojaka, a ako ga sada pripremiš, bit ćeš sama sebi zahvalna na jesen ili zimu.
Sastojci
1.5 kg jagoda
1 veliki limun
400 g šećera
Priprema
01.
Jagode najprije dobro operi, očisti od peteljki i nareži na četvrtine. Pomiješaj ih sa šećerom i ostavi 15-ak minuta dok ne puste sok.
02.
Limun operi i nareži na kolutove pa ga dodaj u smjesu jagoda i šećera.
03.
Sve zajedno kuhaj na štednjaku dok ne proključa, a zatim smanji temperaturu i nastavi kuhati oko sat vremena.
04.
Jednom kada si dobila željenu gustoću, izvadi limun iz smjese i nastavi kuhati 10-ak minuta.
05.
Kada je gotov, džem prebaci u sterilizirane staklenke i odmah poklopi. Nakon 15 minuta staklenke s toplim džemom ostavi da se potpuno ohlade i drži ih na tamnom i hladnom mjestu do otvaranja.
Savjet
Staklenke možeš sterilizirati tako što ćeš ih 15 minuta grijati na 120 stupnjeva Celzijevih u pećnici.