Podcijenjeni, a zdravi

9 razloga zašto bi češće trebala jesti inćune

Tek nekoliko inćuna dovoljno je za dodavanje okusa umacima, salatama, sendvičima, tjestenini ili pizzi, a također donose brojne zdravstvene prednosti u obliku esencijalnih masnih kiselina, proteina i drugih hranjivih tvari

pexels-alleksana-6399824.jpg
Foto: Pexels

Potencijalne nuspojave inćuna

  • Anisakijaza: Ova bolest je parazitska infekcija uzrokovana jedenjem sirovih morskih plodova. Simptomi mogu uključivati mučninu, povraćanje, proljev ili grčeve u trbuhu. Zato je preporučljivo ribu prije kuhanja i konzumiranja dobro oprati i očistiti.
  • Visok krvni tlak: Studija objavljena u časopisu Journal of Food Safety pokazala je da soljenje ili mariniranje inćuna deaktivira ili ubija bakterije. S druge strane, konzervirani inćuni imaju visoku razinu natrija i prekomjerni unos može povisiti krvni tlak uzrokujući bolesti srca.
  • Neurotoksin: Domoična kiselina koja se nakuplja u crijevima inćuna opasan je neurotoksin. Dakle, unos cijelih inćuna može uzrokovati amnezičko trovanje, oblik trovanja školjkašima.
Image
Foto: Pixabay

11/11