Gastro
Gastro

Imamo tri odlična recepta za ovaj tjedan

Imamo tri odlična recepta za ovaj tjedan
Pripremile smo ti tri recepta za ukusniji početak ovog zadnjeg tjedna u svibnju

Od juhe pa sve do deserta - i ovoga tjedna pronašle smo fine, brze i jednostavne recepte u kojima ćemo uživati.  

Krem juha od brokule

1. U lonac stavi kuhati vodu (ili temeljac) luk, mrkvu, češnjak i celer. Kad sve zakipi, pokrij pa kuhaj na lganoj vatri još pet minuta. 2. Dodaj brokule, mlijeko i papar pa sve zajedno kuhaj pokriveno još desetak minuta. 3. Dodaj kiselo vrhnje i sve izblendaj štapnim mikserom. 4. Dodaj još papra i soli po želji i kuhaj na srednje jakoj vatri još nekoliko minuta pa dobro promiješaj. 5. Serrviraj i dodaj naribani sir.  

Sastojci:

4 1/2 šalice vode ili povrtnog temeljca

1 luk (narezan na sitno)

1 celer (narezan na sitno)

1 mrkva (narezana na sitno)

2 režnja češnjaka (narezana na sitno)

5 šalica brokule (oko 350 g)

1/2 šalice mlijeka

3 žlice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

papar, sol

1/2 šalice naribanog sira po izboru

Priprema:

Zapečena tjestenina s piletinom i sirom

1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i pripremi pleh te papir za pečenje. Stavi kuhati vodu za tjesteninu. 2. Zagrij ulje u velikom loncu. Dodaj luk i češnjak i dinstaj na srednje jakoj vatri 6 do 8 minuta dok ne omekšaju. Dodaj piletinu i nakon nekoliko minuta i passatu od rajčice pa kuhaj sve zajedno desetak minuta. 3. Dodaj bosiljak, origano, sol i papar i za to vrijeme skuhaj tjesteninu (2-3 minute manje nego što piše na kutiji) 4. Pomiješaj tjesteninu zajedno s mesom i umakom. 5. Premjesti pola tjestenine s umakom na pleh , dodaj mozzarelle i parmezana pa prekrij s drugom polovicom i ostatkom sira. Peci 20 - 30 miunta ili dok se sir ne rastopi.  

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 luk (narezan na sitno)

3 režnja češnjaka (narezanih na sitno)

700 ml passate ili nasjeckane rajčice

2 pileća prsa (oko 450 g) narezanih na komadiće

1 žlica bosiljka

1 žlica origana

papar i sol

tjestenina po izboru

2 šalice narezane mozzarelle

1/3 šalice parmezana

1/4 šalice krušnih mrvica

drugi začini po želji

Priprema:

Muffini s marelicama

1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremi kalup za muffine i malo ga namasti ukoliko ne koristiš male silikonske ili papirnate kalupiće. 2. U velikoj zdjeli dobro promiješaj brašno, šećer, sodu, prašak i sol. 3. U drugoj zdjeli pomiješaj jogurt, rastopljeni maslac, mlijeko, jaje i vaniliju. Dodaj suhim sastojcima i promiješaj dok se sve ne sjedini. Dodaj sitno narezane marelice. 4. Napuni kalupe za muffine i dodaj malo marelice na vrh smjese. Peci 20-ak minuta.     

Sastojci:

2 šalice brašna

1/4 šalice šećera ili meda

1 žličica sode bikarbone

1 žlica praška za pecivo

prstohvat soli

1 1/4 šalice grčkog jogurta

1/2 šalice rastopljenog maslaca

1/4 šalice mlijeka

1 jaje

1 žličica ekstrakta od vanilije

1 šalica sitno narezanih marelica (malo više ako želiš dodati marelice na vrh)

Priprema: