Imamo recepte za Nikolinin pobjednički meni - i bezglutenski kruh

U varaždinskom tjednu Večere za 5 na selu Nikolina je svojim pobjedničkim jelovnikom osvojila nevjerojatnih 39 bodova

Imamo recepte za Nikolinin pobjednički meni - i bezglutenski kruh

Donosimo njezine recepte za maštovite kremšnite, lungić okupan u umaku od senfa, ali i heljdin bezglutenski kruh.

PREDJELO - PINKLEC NA TANJURU (bez glutena i laktoze)
Kruh:

  • Svježi kvasac 15 g
  • 1 žličica šećera za kvasac
  • Brašno bez glutena 400 g (+ 1žlica za kvasac)
  • Heljdino brašno 60 – 70 g
  • Tapioka škrob 100 g
  • Sjemenke: suncokret, sezam (bijeli i crni),  bućine sjemenke grubo usitnjene i mljeveni lan – po jednu žlicu od svakog (+sjemenke za posipanje po kruhu – crni i bijeli sezam i mljeveni lan)
  • 1 jaje, malo soli
  • Oko 150 ml vode ( + 50 ml za kvasac)
  • Sezamovo i maslinovo ulje
  • Maslac za podmazivanje kalupa


Postupak:
Kvasac namočiti u 50 ml tople vode s 1 žlicom brašna bez glutena i 1 žličicom šećera .
Jaje umutiti s malo soli i dodati 150 ml vode.
Brašna i škrob međusobno izmiješati, dodati dignuti kvasac, malo promiješati, dodati jaje i sjemenke te kuhačom spojiti sastojke.
Polako dodavati malo sezamovog i maslinovog ulja (može samo jedna vrsta ulja, po želji) toliko da se dobije lijepo mekano tijesto. Ako je masa pregnjecava dodati još bezglutenskog brašna, ako je pretvrda, dodati još malo vode. Bezglutenska tijesta se ne trebaju dugo mijesiti i ovo tijesto mora  biti jako mekano i malo ljepljivo kad ide u kalup .
Kalup za kruh premazati maslacem i posipati mljevenim lanom ili krušnim mrvicama te staviti tijesto. Ostaviti dizati oko pola sata, premazati površinu kruha s malo vode, posipati s malo soli i sjemenkama bijelog i crnog sezama te mljevenim lanom, prema željama.
Kruh se peče oko 20 min na 190 do 200 °C, ovisno o pećnici.

  • Svježi sir bez laktoze
  • Avokado
  • Oljuštene sjemenke konoplje
  • Svježe klice
  • Špek
  • Rikola, mini rajčice, vlasac
  • Himalajska sol, šareni papar
  • Maslinovo ulje, limun

Postupak:
Svježi sir pomiješati s usitnjenim avokadom, oljuštenim sjemenkama konoplje, dodati malo limunovog soka, maslinovog ulja, papar i sol.
Premazati ohlađeni kruh s dobivenim namazom. Posipati svježim klicama i sitno nasjeckanim vlascem.
Špek narezati na uske, tanke rezance i kratko prepeći na grill tavi da dobe hrskavost pa i njih staviti gore na kruh. Rikolu i mini rajčice začiniti s malo maslinovog ulja, limunovog soka  i soli te poslužiti uz kruh s namazom.

GLAVNO JELO - KREATIVNA TRADICIJA

  • 2 šalice (od 2 dl) prosa
  • Grašak 600 g
  • 1 srednji poriluk
  • 2 veće mrkve
  • 1 veća crvena paprika
  • Mini šampinjoni 250 g
  • 2 manje zelene tikvice
  • Svježi kopar (1 vezica)
  • Svježa majčina dušica (par grančica)
  • Maslinovo ulje
  • Himalajska sol, češnjak u prahu, šareni papar
  • 3 jaja
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • Ribana mozzarella


Postupak:
Proso najprije dobro isprati s puno tople vode da mu se smanji specifičan, malo gorkast okus.
Staviti ga kuhati u slanu vodu (omjer prosa i vode 1:2) od 15 do 20 min, odnosno, dok ne upije svu vodu. Staviti ga da se rashladi na sobnoj temperaturi i povremeno promiješati da se ne slijepi. 400 g graška skuhati da bude skroz mekan i izblendati s malo vode, maslinovog ulja i soli. 200 g graška skuhati tek da malo omekša. Sve ostalo povrće nasjeckati na sitne kockice, osim šampinjona, njih na četvrtine. Tikvice malo posoliti i zatim prodinstati sve povrće na tavici s malo maslinovog ulja. Najprije staviti poriluk pa mrkvu da malo omekša, crvenu papriku, grašak (200 g), tikvice i na kraju šampinjone.
Kad je povrće pri kraju dodati  himalajsku sol, šareni papar, malo češnjaka u prahu, nasjeckani  kopar i majčinu dušicu. Količine začina prilagoditi vlastitom ukusu. Umutiti jaja s vrhnjem za kuhanje i malo soli.
Kuhani proso izmiješati s povrćem, izblendanim graškom i umućenim jajima s vrhnjem.
Izliti smjesu u nauljenu posudu, posipati ribanom mozzarellom i peći na 200°C oko 15 minuta sve dok se sir ne otopi i malo zarumeni. Pečeni i malo rashlađeni složenac izrezivati na željeni oblik.

Lungić sa začinima
Količine su za jedan lungić:

  • Lungić
  • Sol, šareni papar
  • Svježi ružmarin
  • Svježa  majčina dušica
  • Mljeveni korijandar, 1 i pol žličica
  • Dimljena crvena paprika, pola žličice
  • Češnjak u prahu, prstohvat
  • Limun
  • Maslinovo ulje

Postupak:
Lungić (očišćen od opni i masnoće) dobro posoliti i popapriti te staviti marinirati preko noći s grančicama ružmarina,  majčine dušice i malo maslinovog ulja. Korijandar, dimljenu crvenu papriku i češnjak pomiješati i dobro obložiti marinirani lungić
sa svih strana te nakapati limunovim sokom .
Na tavi zagrijati malo maslinovog ulja i popeći lungić s obje strane po par minuta da dobije lijepu boju, te mu još kratko zapeći i sve ostale krajeve da se dobro zatvori i ostane kasnije sočan.
Tako pripremljen lungić staviti u posudu s malo maslinovog ulja, par grančica ružmarina, majčine dušice, dva češnja češnjaka i 2-3 kriške limuna. Peći na 180°C oko 8 do 10 minuta, ovisno o pećnici.

Umak od senfa (za jedan lungić):

  • 1 manji luk
  • 1 žlica senfa s medom
  • 1 žlica senfa sa zrncima gorušice
  • Bijelo vino, voda
  • Maslac
  • Vrhnje za kuhanje 1 dl
  • Svježi vlasac


Postupak:
Luk popržiti na tavici na malo maslinovog ulja, kad omekša dodati senf, promiješati, dodati malo  vina po želji i pustiti da reducira. Zatim podliti s malo vode i opet reducirati.
Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, neka kratko provrije, dodati kockicu hladnog maslaca i nasjeckanog vlasca te maknuti s vatre.

DESERT - UVRNUTE KREMŠNITE (bez glutena i laktoze)

Kremšnite od ljubičastog batata u čaši

  • Ljubičasti batat 350 g
  • Bademovo mlijeko (ili rižino mlijeko, može i kravlje ako vam ne smeta laktoza)  4 dl +2 dl
  • 1 puding od vanilije
  • Kukuruzni škrob 100 g
  • Agar agar 2 žličice
  • Dark muscowado šećer 2 žlice ili više po želji
  • Burbon vanilija pola žličice
  • Kardamom prah pola žličice
  • Muškatni oraščić prstohvat
  • Slatko biljno vrhnje za šlag 2,5dl + 1 dl za dekoraciju
  • Svježe maline


Lisnato tijesto bez glutena
Lisnato tijesto tanko razvaljajte i ispecite.
Neoguljene batate staviti kuhati u vruću vodu i kuhati oko 20 min, ovisno o veličini batata. Kada je kuhan, ocjediti ga, rashladiti, oguliti i spasirati. Puding, kukuruzni škrob, začine i agar razmutiti u 4 dl bademovog mlijeka. U 2 dl preostalog mlijeka stavite šećer, pasirani batat i polako zagrijavati. Kada se zagrije u ovu smjesu dodavati polako smjesu od pudinga , škroba, začina i agara. Kuhati oko 5 min. Maknuti s vatre, rashladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje mikserom. U rashlađenu smjesu umutiti izmiksani šlag (2,5dl).

Postupak:
U čaše staviti prvo malo natrganog lisnatog tijesta, zatim dobivenu smjesu pa sloj malina, na kraju šlag za dekoraciju i još malo lisnatog tijesta, te jedna malima na sami vrh.

Kremšnite se, naravno, mogu napraviti i u klasičnoj varijanti za posluživanje na tanjuru s donjim i gornjim slojem lisnatog tijesta.