Iako je mnogi svrstavaju u povrće, rajčica je zapravo voće, i to vrlo ukusno i zdravo voće koje je omiljeni sastojak brojnih ljetnih salata. Vrlo je lagana, ali i hranjiva, a posjeduje i neka čudesna ljekovita svojstva. Postoji mnogo različitih vrsta rajčica, a u prehrani je najviše koriste mediteranske zemlje.
Rajčica sadrži malo kalorija pa se savjetuje kod dijetne prehrane, a obiluje hranjivim tvarima od kojih se najviše ističu:
- Vitamini A, B, C, D i K
- Biljna vlakna
- Bjelančevine
- Beta karoten
- Željezo, kalij i kalcij
- likopen
Obiluje antioksidansima koji su vrlo važni za naš organizam, a ima i diuretsko djelovanje te potiče čišćenje organizma.
Sve to dovoljno su dobri razlozi da iskoristiš njihovu sezonu dok još uvijek traje, a ukusnih recepata s rajčicama uistinu je mnogo. U prehrani se rajčica najčešće koristi sirova, kao dodatak salatama, no vrlo je popularan i sok od rajčice odnosno pasirana rajčica koja se dodaje u brojna jela.
Tijekom ovih ljetnih mjeseci najbolji izbor za jelo su ukusne i osvježavajuće salate s rajčicama koje možeš jesti kao međuobrok, poslužiti ih uz glavni obrok ili kao laganu večeru. Tri vrlo zdrava, a jednostavna recepta za ukusne salate s rajčicama donosimo u nastavku. Obavezno ih isprobaj!