Jednostavan, a tako fin
Sezona šljiva podsjetila nas je da je ljeto pri kraju i da nam stiže jesen, a ona u kulinarskom svijetu znači i mnoštvo bogatih mirisa i okusa. Crumble je tradicionalan britanski recept, a naziv je dobio zbog svoje mrvičaste teksture. Svi ga vole, a recepata za njegovu pripremu zaista je mnogo. Sastojci i omjeri mogu varirati, a mi ti danas donosimo naš najdraži recept za crumble sa šljivama. Od njega će ti zamirisati cijela kuhinja i idealan je za prve prohladne jesenske večeri.
Sastojci
1 kilogram šljiva
1 žličica cimeta
4 žlice šećera
2 žlice gustina
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
100 grama maslaca
50 grama brašna
Priprema
01.
Upali pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi posudu u kojoj ćeš slagati crumble.
02.
Očisti šljive od koštica i nareži ih na manje komadiće. Pomiješaj ih sa cimetom, šećerom i gustinom te ih prebaci u posudu za pečenje, najbolji izbor su one vatrostalne.
03.
Za crumble, odnosno mrvičasto tijesto, u jednoj posudi pomiješaj brašno, šećer i omekšali maslac te dodaj i zobene pahuljice. Zamijesi tijesto. Trebalo bi biti mrvičasto.
04.
Rukama rasporedi tijesto po šljivama, blago utisni i stavi u zagrijanu pećnicu. Peci oko 40 minuta.
05.
Posluži dok je toplo, uz dvije žlice grčkog jogurta ili kuglicu sladoleda od vanilije. Uživaj!
Savjet
Kao zamjenu za šljive možeš iskoristiti i jabuke ili marelice, ovisno o tome koje voće imaš kod kuće