Hladne juhe pravo su osvježenje

Hranjive, ukusne i brzo se pripremaju

Hladne juhe pravo su osvježenje

Uz raznovrsne salate, variva i lagane obroke pripremljene od sezonskoga povrća, barem povremeno bi se na vašem jelovniku što češće trebale naći i osvježavajuće hladne  juhe. Prednost im je da su brzo gotove, ne treba ih kuhati, a istodobno su iznimno hranjive i ukusne.

Hladna juha se jednostavno priprema od povrća tako da se sastojci usitne ili izmiksaju, a zatim se juha dobro ohladi. Tako rashlađene juhe mogu se poslužiti uz tost ili uz krišku svježeg kruha, a također i s prepečenim kruhom.

Sezonski recepti

Po hladnim juhama najpoznatija je španjolska kuhinja, a uobičajene su i u grčkoj i turskoj kuhinji. Osnova izvornog gazpacha  je stari kruh namočen u vodi, maslinovu ulju, kvasini i začinima. Španjolska juha gazpacho tradicionalno se pripravlja od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, suhog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Ova gusta juha od rajčica servira se isključivo hladna zbog čega se najviše konzumira ljeti.

Postoji i inačica gazpacha na bazi zelenih rajčica ili drugog zelenog povrća i začinskog bilja, kao što su primjerice tikvice, paprika, bosiljak, peršin. Može se pripremiti i bijeli gazpacho bez rajčice, u koji se dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje.

Tradicionalna gazpacho juha od rajčice poslužuje se uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju, po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja. Osim hladnih juha na bazi rajčice, izvrsno prijaju i one od krastavaca ili tikvica i jogurta. U Bugarskoj se cijelo ljeto umjesto salata ili predjela jede hladna juha pod nazivom tarator.

Pogledajte neke od ukusnih recepata hladnih juha...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto:  © Vankad - fotolia

1/5