Uz raznovrsne salate, variva i lagane obroke pripremljene od sezonskoga povrća, barem povremeno bi se na vašem jelovniku što češće trebale naći i osvježavajuće hladne juhe. Prednost im je da su brzo gotove, ne treba ih kuhati, a istodobno su iznimno hranjive i ukusne.
Hladna juha se jednostavno priprema od povrća tako da se sastojci usitne ili izmiksaju, a zatim se juha dobro ohladi. Tako rashlađene juhe mogu se poslužiti uz tost ili uz krišku svježeg kruha, a također i s prepečenim kruhom.
Sezonski recepti
Po hladnim juhama najpoznatija je španjolska kuhinja, a uobičajene su i u grčkoj i turskoj kuhinji. Osnova izvornog gazpacha je stari kruh namočen u vodi, maslinovu ulju, kvasini i začinima. Španjolska juha gazpacho tradicionalno se pripravlja od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, suhog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Ova gusta juha od rajčica servira se isključivo hladna zbog čega se najviše konzumira ljeti.
Postoji i inačica gazpacha na bazi zelenih rajčica ili drugog zelenog povrća i začinskog bilja, kao što su primjerice tikvice, paprika, bosiljak, peršin. Može se pripremiti i bijeli gazpacho bez rajčice, u koji se dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje.
Tradicionalna gazpacho juha od rajčice poslužuje se uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju, po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja. Osim hladnih juha na bazi rajčice, izvrsno prijaju i one od krastavaca ili tikvica i jogurta. U Bugarskoj se cijelo ljeto umjesto salata ili predjela jede hladna juha pod nazivom tarator.
Pogledajte neke od ukusnih recepata hladnih juha...
Foto: © Vankad - fotolia