Gastro
Gastro

Hladne juhe pravo su osvježenje

Hladne juhe pravo su osvježenje
Hranjive, ukusne i brzo se pripremaju

Uz raznovrsne salate, variva i lagane obroke pripremljene od sezonskoga povrća, barem povremeno bi se na vašem jelovniku što češće trebale naći i osvježavajuće hladne  juhe. Prednost im je da su brzo gotove, ne treba ih kuhati, a istodobno su iznimno hranjive i ukusne. Hladna juha se jednostavno priprema od povrća tako da se sastojci usitne ili izmiksaju, a zatim se juha dobro ohladi. Tako rashlađene juhe mogu se poslužiti uz tost ili uz krišku svježeg kruha, a također i s prepečenim kruhom. Sezonski recepti Po hladnim juhama najpoznatija je španjolska kuhinja, a uobičajene su i u grčkoj i turskoj kuhinji. Osnova izvornog gazpacha  je stari kruh namočen u vodi, maslinovu ulju, kvasini i začinima. Španjolska juha gazpacho tradicionalno se pripravlja od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, suhog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Ova gusta juha od rajčica servira se isključivo hladna zbog čega se najviše konzumira ljeti. Postoji i inačica gazpacha na bazi zelenih rajčica ili drugog zelenog povrća i začinskog bilja, kao što su primjerice tikvice, paprika, bosiljak, peršin. Može se pripremiti i bijeli gazpacho bez rajčice, u koji se dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje. Tradicionalna gazpacho juha od rajčice poslužuje se uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju, po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja. Osim hladnih juha na bazi rajčice, izvrsno prijaju i one od krastavaca ili tikvica i jogurta. U Bugarskoj se cijelo ljeto umjesto salata ili predjela jede hladna juha pod nazivom tarator. Pogledajte neke od ukusnih recepata hladnih juha...  

Foto:  © Vankad - fotolia

Gazpacho

Sastojci: 3 rajčice 1 krastavac 1 paprika 1 luk 2 režnja češnjaka 0,5 dcl maslinova ulja sok od 1/2 limuna 1 žlica balzamičnog octa 5-6 listova svježeg bosiljka sol papar Priprema: Gazpacho se može pripremiti sa i bez guljenja rajčice. Želite li rajčici odstraniti kožu, u sredini s donje strane zarežite je u obliku slova X i stavite je na 1-2 minute u vrelu vodu, a zatim 1-2 minute u ledenu vodu, kako biste je mogli lako oguliti. Ili jednostavno radite s neoguljenom rajčicom tako da je narežete na komade i izmiksate.U svakom slučaju, jednu rajčicu odvojite. Kad je obradite i usitnite, dodajte joj maslinovo ulje, limunov sok i balzamični ocat te sve dobro izmiksajte.Preostale rajčice, papriku i krastavce narežite na male komade, a češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke stavite u dublju zdjelu, pa posolite, popaprite i izmiješajte. Pustite da malo odstoji.U ovu mješavinu dodajte prethodno izmiksanu smjesu od rajčice. Sve dobro izmiješajte. Odvojite 2/3 smjese i prebacite je u mikser, dodajte bosiljak i izmiksajte u kremastu tekućinu. Dodajte je ostatku nasjeckanog povrća i sve dobro promiješajte. Gazpacho se treba rashladiti u hladnjaku barem pola sata.

Bugarski tarator

Sastojci: 400 g grčkog jogurta 4 manja krastavca 2 češnja češnjaka 3 žlice maslinovog ulja 5 žlica oraha 1 vezica kopra sol papar Priprema: Krastavce operemo, ogulimo, odstranimo sjemenke i narežemo na kocke. U veću zdjelu stavimo jogurt, dodamo narezane krastavce, kosani češnjak, kopar i ulje.Juhu nekoliko sati hladimo u hladnjaku. Prije serviranja hladnu juhu pospemo orasima. Na kraju juhu poprskajte uljem i ukrasite koprom. Rashladite i poslužite s kockicama leda.

Hladna juha s povrćem

Sastojci: 200 g rotkvica 400 g svježih krastavaca 2 žlice maslinovog ulja 80 g luka 2 češnja  češnjaka 1 žlica škrobnog brašna 600 ml vode 2 žlice narezanog kopra 200 ml vrhnja za kuhanje sol bijeli papar Priprema: Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i pržite ga do zlatno žute boje. Dodajte protisnuti češnjak, kratko popržite, zalijte vodom, posolite i popaprite. Kad voda zakuha, kuhajte 5 minuta, dodajte škrobno brašno koje ste razmutili u vrhnju i pustite da provre. Kuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature. Stavite juhu u hladnjak na dva sata. Krastavce i rotkvicu očistite, operite, narežite na manje komade i zajedno s koprom umiješajte u juhu. Poslužite dobro rashlađeno te po želji s prepečenim kockicama kruha.

Hladna juha od jogurta s koprom i vlascem

Sastojci: 800 ml tekućeg jogurta 2 žlice nareznog kopra 200 g krastavaca 1 češanj češnjaka 2 jaja sol papar Priprema: Jaja skuhajte, ohladite i ogulite. Jogurt ulijte u veću posudu, dodajte oguljeni krastavac bez sjemenki i narezan na manje komade, protisnuti ečšnjak i kuhani bjelanjakpa posolite i popaprite. Dobro usitnite štapnim mikserom, dodajte nasjeckani kopar, promiješajte i stavite u hladnjak na sat-dva. Poslužite dobro rashlađeno i posuto kuhanim nasjeckanim žumanjcima.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx