Uz raznovrsne salate, variva i lagane obroke pripremljene od sezonskoga povrća, barem povremeno bi se na vašem jelovniku što češće trebale naći i osvježavajuće hladne juhe. Prednost im je da su brzo gotove, ne treba ih kuhati, a istodobno su iznimno hranjive i ukusne.
Hladna juha se jednostavno priprema od povrća tako da se sastojci usitne ili izmiksaju, a zatim se juha dobro ohladi. Tako rashlađene juhe mogu se poslužiti uz tost ili uz krišku svježeg kruha, a također i s prepečenim kruhom.
Sezonski recepti
Po hladnim juhama najpoznatija je španjolska kuhinja, a uobičajene su i u grčkoj i turskoj kuhinji. Osnova izvornog gazpacha je stari kruh namočen u vodi, maslinovu ulju, kvasini i začinima. Španjolska juha gazpacho tradicionalno se pripravlja od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, suhog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Ova gusta juha od rajčica servira se isključivo hladna zbog čega se najviše konzumira ljeti.
Postoji i inačica gazpacha na bazi zelenih rajčica ili drugog zelenog povrća i začinskog bilja, kao što su primjerice tikvice, paprika, bosiljak, peršin. Može se pripremiti i bijeli gazpacho bez rajčice, u koji se dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje.
Tradicionalna gazpacho juha od rajčice poslužuje se uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju, po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja. Osim hladnih juha na bazi rajčice, izvrsno prijaju i one od krastavaca ili tikvica i jogurta. U Bugarskoj se cijelo ljeto umjesto salata ili predjela jede hladna juha pod nazivom tarator.
Pogledajte neke od ukusnih recepata hladnih juha...
Foto: © Vankad - fotolia
Gazpacho
Sastojci:
3 rajčice
1 krastavac
1 paprika
1 luk
2 režnja češnjaka
0,5 dcl maslinova ulja
sok od 1/2 limuna
1 žlica balzamičnog octa
5-6 listova svježeg bosiljka
sol
papar
Priprema:
Gazpacho se može pripremiti sa i bez guljenja rajčice. Želite li rajčici odstraniti kožu, u sredini s donje strane zarežite je u obliku slova X i stavite je na 1-2 minute u vrelu vodu, a zatim 1-2 minute u ledenu vodu, kako biste je mogli lako oguliti. Ili jednostavno radite s neoguljenom rajčicom tako da je narežete na komade i izmiksate.U svakom slučaju, jednu rajčicu odvojite. Kad je obradite i usitnite, dodajte joj maslinovo ulje, limunov sok i balzamični ocat te sve dobro izmiksajte.Preostale rajčice, papriku i krastavce narežite na male komade, a češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke stavite u dublju zdjelu, pa posolite, popaprite i izmiješajte. Pustite da malo odstoji.U ovu mješavinu dodajte prethodno izmiksanu smjesu od rajčice. Sve dobro izmiješajte. Odvojite 2/3 smjese i prebacite je u mikser, dodajte bosiljak i izmiksajte u kremastu tekućinu. Dodajte je ostatku nasjeckanog povrća i sve dobro promiješajte. Gazpacho se treba rashladiti u hladnjaku barem pola sata.
Bugarski tarator
Sastojci:
400 g grčkog jogurta
4 manja krastavca
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
5 žlica oraha
1 vezica kopra
sol
papar
Priprema:
Krastavce operemo, ogulimo, odstranimo sjemenke i narežemo na kocke. U veću zdjelu stavimo jogurt, dodamo narezane krastavce, kosani češnjak, kopar i ulje.Juhu nekoliko sati hladimo u hladnjaku. Prije serviranja hladnu juhu pospemo orasima. Na kraju juhu poprskajte uljem i ukrasite koprom. Rashladite i poslužite s kockicama leda.
Hladna juha s povrćem
Sastojci:
200 g rotkvica
400 g svježih krastavaca
2 žlice maslinovog ulja
80 g luka
2 češnja češnjaka
1 žlica škrobnog brašna
600 ml vode
2 žlice narezanog kopra
200 ml vrhnja za kuhanje
sol
bijeli papar
Priprema:
Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i pržite ga do zlatno žute boje. Dodajte protisnuti češnjak, kratko popržite, zalijte vodom, posolite i popaprite. Kad voda zakuha, kuhajte 5 minuta, dodajte škrobno brašno koje ste razmutili u vrhnju i pustite da provre. Kuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature. Stavite juhu u hladnjak na dva sata. Krastavce i rotkvicu očistite, operite, narežite na manje komade i zajedno s koprom umiješajte u juhu. Poslužite dobro rashlađeno te po želji s prepečenim kockicama kruha.
Hladna juha od jogurta s koprom i vlascem
Sastojci:
800 ml tekućeg jogurta
2 žlice nareznog kopra
200 g krastavaca
1 češanj češnjaka
2 jaja
sol
papar
Priprema:
Jaja skuhajte, ohladite i ogulite. Jogurt ulijte u veću posudu, dodajte oguljeni krastavac bez sjemenki i narezan na manje komade, protisnuti ečšnjak i kuhani bjelanjakpa posolite i popaprite. Dobro usitnite štapnim mikserom, dodajte nasjeckani kopar, promiješajte i stavite u hladnjak na sat-dva. Poslužite dobro rashlađeno i posuto kuhanim nasjeckanim žumanjcima.