Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama: Jednostavan i ukusan recept za ručak

Ova dva jednostavna obroka možeš pripremiti odjednom i tako uštedjeti na vremenu

Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama: Jednostavan i ukusan recept za ručak

Kuhanje nikad nije bilo jednostavnije uz recepte sa svega par sastojaka, a upravo je takav recept onaj za grčku mesnu štrucu i kinesku juhu s mesnim okruglicama.

Uz tek nešto više od kilograma mljevene govedine možeš napraviti dva obroka odjednom - mesnu štrucu i mesne okruglice napravi dan ranije da si olakšaš posao, a idući dan, čak i ako nemaš previše vremena za kuhanje, mesne okruglice samo ubaciš u juhu, a mesnu štrucu staviš u peć. 

Mesna štruca odlična je ako imaš veliku obitelj - jedna je mesna štruca dovoljna za osam obroka, a ostatke možeš lako narezati, zapakirati i zamrznuti. Mesne okruglice također se mogu zamrznuti do dva mjeseca, a zatim odmrznuti preko noći u hladnjaku kako bi od njih mogla napraviti juhu. 

Donosimo ti i recept za ovaj ukusni obrok.

Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama (za 8 serviranja)

Sastojci:

  • 1 žlica ulja kanole
  • 2 velika nasjeckana luka

Za mesnu štrucu:

  • 170 g feta sira
  • 260 g svježeg nasjeckanog špinata
  • 2 čajne žličice naribane limunove korice
  • 3 velika jaja
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • 1 čajna žličica soli
  • pola čajne žličice papra
  • 120 g krušnih mrvica
  • 900 g mljevene govedine
  • 30 g ribanog parmezana

Za mesne okruglice i juhu:

  • 90 g krušnih mrvica
  • 2 žlice sojinog umaka
  • pola čajne žličice đumbira
  • 450 g mljevene govedine
  • 950 ml temeljca
  • 2 češnja nasjeckanih češnjaka
  • 2 velike nasjeckane mrkve
  • 140 g svježeg nasjeckanog špinata
Image

(Foto: Pixabay)


Priprema mesne štruce:

  1. Zagrij pećnicu na 350 stupnjeva, a zdjelu za pečenje naulji i stavi foliju. Rastopi ulje kanole u velikoj tavi i stavi na srednje jaku vatru. Dodaj luk, promiješaj i dodaj još ulja. Miješaj dok luk ne porumeni, a zatim smanji toplinu na srednju. Kuhaj oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Nasjeckaj polovicu luka u veliku zdjelu, a ostatak ostavi u tavi, na vatri (za mesne okruglice). Ostavi da se luk ohladi.
  2. U zdjeli srednje veličine usitni feta sir. Dodaj nasjeckani špinat, limunovu koricu i 1 jaje i dobro izmiješaj.
  3. U zdjelu s ohlađenim lukom dodaj preostala 2 jaja, origano, sol, papar i krušne mrvice i dobro promiješaj. Dodaj 900 g mljevene govedine i dobro promiješaj.
  4. Oblikuj mesnu štrucu na način da je napuniš feta sirom. Lagano pritisni rubove i pažljivo prebaci u posudu s folijom. Pomoću vrhova prstiju izgladi pukotine i peci sat vremena, a zatim izvadi pa štrucu pospi parmezanom. Vrati u pećnicu na 20 minuta, a nakon toga ostavi da se ohladi 15 minuta prije rezanja.

Priprema mesnih okruglica:

  1. Ostatak luka stavi u veliku zdjelu, dodaj krušne mrvice, sojin umak i đumbir, te dobro promiješaj. Dodaj 450 g mljevene govedine i promiješaj.
  2. Oblikuj kuglice od mesa veličine žlice i stavi u zdjelu za pečenje. Peci 30 minuta na 160 stupnjeva. Da bi ih naredni dan poslužila, prebaci mesne okruglice u posudu i ostavi ih u hladnjaku, nepokrivene, da se ohlade, a zatim poklopi i čuvaj do 3 dana.

Priprema juhe:

  1. Temeljac izlij u veliku posudu i kuhaj na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i mrkvu i lagano pirjaj oko 5 minuta, dok mrkva ne omekša. Dodaj malo sojinog umaka.
  2. Umiješaj mesne kuglice i pusti da sve zajedno zavre, a zatim smanji na laganu vatru. Umiješaj špinat, samo da proključa i posluži vruće.
Image

(Foto: Pexels)