
Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama: Jednostavan i ukusan recept za ručak

Kuhanje nikad nije bilo jednostavnije uz recepte sa svega par sastojaka, a upravo je takav recept onaj za grčku mesnu štrucu i kinesku juhu s mesnim okruglicama.
Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama (za 8 serviranja)
Sastojci:
1 žlica ulja kanole
2 velika nasjeckana luka
Za mesnu štrucu:
170 g feta sira
260 g svježeg nasjeckanog špinata
2 čajne žličice naribane limunove korice
3 velika jaja
2 čajne žličice sušenog origana
1 čajna žličica soli
pola čajne žličice papra
120 g krušnih mrvica
900 g mljevene govedine
30 g ribanog parmezana
Za mesne okruglice i juhu:
90 g krušnih mrvica
2 žlice sojinog umaka
pola čajne žličice đumbira
450 g mljevene govedine
950 ml temeljca
2 češnja nasjeckanih češnjaka
2 velike nasjeckane mrkve
140 g svježeg nasjeckanog špinata
(Foto: Pixabay)
Zagrij pećnicu na 350 stupnjeva, a zdjelu za pečenje naulji i stavi foliju. Rastopi ulje kanole u velikoj tavi i stavi na srednje jaku vatru. Dodaj luk, promiješaj i dodaj još ulja. Miješaj dok luk ne porumeni, a zatim smanji toplinu na srednju. Kuhaj oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Nasjeckaj polovicu luka u veliku zdjelu, a ostatak ostavi u tavi, na vatri (za mesne okruglice). Ostavi da se luk ohladi.
U zdjeli srednje veličine usitni feta sir. Dodaj nasjeckani špinat, limunovu koricu i 1 jaje i dobro izmiješaj.
U zdjelu s ohlađenim lukom dodaj preostala 2 jaja, origano, sol, papar i krušne mrvice i dobro promiješaj. Dodaj 900 g mljevene govedine i dobro promiješaj.
Oblikuj mesnu štrucu na način da je napuniš feta sirom. Lagano pritisni rubove i pažljivo prebaci u posudu s folijom. Pomoću vrhova prstiju izgladi pukotine i peci sat vremena, a zatim izvadi pa štrucu pospi parmezanom. Vrati u pećnicu na 20 minuta, a nakon toga ostavi da se ohladi 15 minuta prije rezanja.
Priprema mesnih okruglica:
Ostatak luka stavi u veliku zdjelu, dodaj krušne mrvice, sojin umak i đumbir, te dobro promiješaj. Dodaj 450 g mljevene govedine i promiješaj.
Oblikuj kuglice od mesa veličine žlice i stavi u zdjelu za pečenje. Peci 30 minuta na 160 stupnjeva. Da bi ih naredni dan poslužila, prebaci mesne okruglice u posudu i ostavi ih u hladnjaku, nepokrivene, da se ohlade, a zatim poklopi i čuvaj do 3 dana.
Priprema juhe:
Temeljac izlij u veliku posudu i kuhaj na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i mrkvu i lagano pirjaj oko 5 minuta, dok mrkva ne omekša. Dodaj malo sojinog umaka.
Umiješaj mesne kuglice i pusti da sve zajedno zavre, a zatim smanji na laganu vatru. Umiješaj špinat, samo da proključa i posluži vruće.
(Foto: Pexels)


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
