Gastro
Gastro

Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama: Jednostavan i ukusan recept za ručak

Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama: Jednostavan i ukusan recept za ručak
Ova dva jednostavna obroka možeš pripremiti odjednom i tako uštedjeti na vremenu

Kuhanje nikad nije bilo jednostavnije uz recepte sa svega par sastojaka, a upravo je takav recept onaj za grčku mesnu štrucu i kinesku juhu s mesnim okruglicama. Uz tek nešto više od kilograma mljevene govedine možeš napraviti dva obroka odjednom - mesnu štrucu i mesne okruglice napravi dan ranije da si olakšaš posao, a idući dan, čak i ako nemaš previše vremena za kuhanje, mesne okruglice samo ubaciš u juhu, a mesnu štrucu staviš u peć.  Mesna štruca odlična je ako imaš veliku obitelj - jedna je mesna štruca dovoljna za osam obroka, a ostatke možeš lako narezati, zapakirati i zamrznuti. Mesne okruglice također se mogu zamrznuti do dva mjeseca, a zatim odmrznuti preko noći u hladnjaku kako bi od njih mogla napraviti juhu.  Donosimo ti i recept za ovaj ukusni obrok.

Grčka mesna štruca i kineska juha s mesnim okruglicama (za 8 serviranja)

Sastojci:

1 žlica ulja kanole

2 velika nasjeckana luka

Za mesnu štrucu:

170 g feta sira

260 g svježeg nasjeckanog špinata

2 čajne žličice naribane limunove korice

3 velika jaja

2 čajne žličice sušenog origana

1 čajna žličica soli

pola čajne žličice papra

120 g krušnih mrvica

900 g mljevene govedine

30 g ribanog parmezana

Za mesne okruglice i juhu:

90 g krušnih mrvica

2 žlice sojinog umaka

pola čajne žličice đumbira

450 g mljevene govedine

950 ml temeljca

2 češnja nasjeckanih češnjaka

2 velike nasjeckane mrkve

140 g svježeg nasjeckanog špinata

(Foto: Pixabay)

Priprema mesne štruce:

Zagrij pećnicu na 350 stupnjeva, a zdjelu za pečenje naulji i stavi foliju. Rastopi ulje kanole u velikoj tavi i stavi na srednje jaku vatru. Dodaj luk, promiješaj i dodaj još ulja. Miješaj dok luk ne porumeni, a zatim smanji toplinu na srednju. Kuhaj oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Nasjeckaj polovicu luka u veliku zdjelu, a ostatak ostavi u tavi, na vatri (za mesne okruglice). Ostavi da se luk ohladi.

U zdjeli srednje veličine usitni feta sir. Dodaj nasjeckani špinat, limunovu koricu i 1 jaje i dobro izmiješaj.

U zdjelu s ohlađenim lukom dodaj preostala 2 jaja, origano, sol, papar i krušne mrvice i dobro promiješaj. Dodaj 900 g mljevene govedine i dobro promiješaj.

Oblikuj mesnu štrucu na način da je napuniš feta sirom. Lagano pritisni rubove i pažljivo prebaci u posudu s folijom. Pomoću vrhova prstiju izgladi pukotine i peci sat vremena, a zatim izvadi pa štrucu pospi parmezanom. Vrati u pećnicu na 20 minuta, a nakon toga ostavi da se ohladi 15 minuta prije rezanja.

Priprema mesnih okruglica:

Ostatak luka stavi u veliku zdjelu, dodaj krušne mrvice, sojin umak i đumbir, te dobro promiješaj. Dodaj 450 g mljevene govedine i promiješaj.

Oblikuj kuglice od mesa veličine žlice i stavi u zdjelu za pečenje. Peci 30 minuta na 160 stupnjeva. Da bi ih naredni dan poslužila, prebaci mesne okruglice u posudu i ostavi ih u hladnjaku, nepokrivene, da se ohlade, a zatim poklopi i čuvaj do 3 dana.

Priprema juhe:

Temeljac izlij u veliku posudu i kuhaj na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak i mrkvu i lagano pirjaj oko 5 minuta, dok mrkva ne omekša. Dodaj malo sojinog umaka.

Umiješaj mesne kuglice i pusti da sve zajedno zavre, a zatim smanji na laganu vatru. Umiješaj špinat, samo da proključa i posluži vruće.

(Foto: Pexels)