ZA DORUČAK ILI MEĐUOBROK

Isprobaj domaću granolu: Jednostavni recepti za svaki dan

Uz malo mašte i eksperimentiranja sa sastojcima, možeš kreirati svoju savršenu granolu koja će te oduševiti okusom i pružiti ti potrebnu energiju

Domaća granola
Foto: Pexels

Granola je postala sinonim za zdravi doručak i ukusan, hranjiv međuobrok. Ova mješavina pečenih zobenih pahuljica, orašastih plodova, sjemenki i prirodnih zaslađivača, poput meda ili javorovog sirupa, osvojila je nepca mnogih zbog svoje hrskavosti, bogatog okusa i nutritivnih vrijednosti. Nije samo ukusna, već i prepuna vlakana, proteina i zdravih masti, što je čini idealnim izborom za aktivan početak dana ili za brzo podizanje energije tijekom popodneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što granolu čini posebno privlačnom jest njena svestranost. Može se konzumirati na bezbroj načina – s mlijekom (biljnim ili kravljim), jogurtom, kefirom, kao dodatak voćnim salatama ili smoothiejima, ili jednostavno kao samostalni snack. Njena hrskava tekstura i bogatstvo okusa čine je odličnom alternativom nezdravim grickalicama, a istovremeno pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Image
Foto: Pexels

Osim toga, priprema domaće granole je izuzetno jednostavna i pruža ti potpunu kontrolu nad sastojcima. Možeš eksperimentirati s različitim kombinacijama orašastih plodova, sjemenki, sušenog voća i začina, stvarajući tako jedinstvene okuse prilagođene tvom ukusu.

U nastavku ti donosimo pet recepata koji će te inspirirati da se i sama okušaš u izradi ovog zdravog i ukusnog zalogaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasična granola s medom i orašastim plodovima

Ovo je osnovni recept koji možeš prilagoditi dodavanjem ili oduzimanjem sastojaka po želji.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 šalice zobenih pahuljica (starinskih, valjanih)
  • 1 šalica miješanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci, indijski oraščići – grubo nasjeckani)
  • 1/2 šalice sjemenki (suncokretove, bučine, chia sjemenke)
  • 1/4 šalice
  • 1/2 šalice meda (ili javorovog sirupa)
  • 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
  • 1 žličica cimeta
  • 3/4 žličice fine morske soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Upute:

  • Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, orašaste plodove, sjemenke, cimet i sol. U zasebnoj posudi pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije.
  • Prelij mokre sastojke preko suhih i dobro promiješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži.
  • Rasporedi smjesu u tankom, ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
  • Peci 20 minuta. Izvadi iz pećnice, promiješaj i lagano pritisni spatulom (za veće grudice). Peci još 5 minuta, pazeći da ne zagori. Granola bi trebala biti zlatno-smeđe boje.
  • Ostavi da se potpuno ohladi na limu za pečenje prije spremanja.
Image
Foto: Pexels
1/5