S obzirom da je sezona jagoda u punom jeku, pravo je vrijeme da pripremimo jednu vrhunsku slasticu u kojima ove slatke bobice igraju ključnu ulogu. Zbog toga ti donosimo recept za klasičnu francusku Fraisier tortu
Sastojci
Priprema
Za biskvit razdvoji žumanjke i bjelanjke te miksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i mlakom vodom. Prosijaj brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo pa na to naribaj koricu od limuna. Suhe sastojke postepeno dodaj smjesi od jaja i šećera. Napravi snijeg od bjelanjaka pa ih umiješaj pomoću špatule u prethodno napravljenu smjesu. Peci na 180 stupnjeva cca 25 - 30 minuta ili dok ne dobiješ lagano zlatno-žutu boju na vrhu biskvita.
Za sirup od jagoda prvo izblendaj jagode (ako su smrznute prvo ih odmrzni) i procijedi ih kroz cjedilo. Stavi u lončić jagode, vodu i šećer te kuhaj na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Kad je tekućina postala malo gušća, makni s vatre i pusti da se ohladi.
Za kremu prvo stavi želatinu u zdjelicu s malo vode da nabubri. Miksaj žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješaj brašno i škrobno brašno. Stavi mlijeko u lonac i neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješaj sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izliješ polako kroz cjedilo. Stavi cijelu smjesu u čistu posudu i vrati na laganu vatru. Neprestano miješaj dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova. Makni s vatre, dodaj ekstrakt vanilije i vodicu cvijeta naranče. Ukoliko možda koristiš mahunu vanilije nju ćeš kuhati s mlijekom od samog početka, a izvadit ćeš ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak. Na kraju dodaj želatinu i miksaj pomoću štapnog miksera. Stavi kremu u zdjelu, pokrij je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe. Stavi u hladnjak da se potpuno ohladi. Nakon što se krema ohladila, miksaj slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksaj u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješaj tučeno vrhnje u kremu.
Kada slažeš tortu dio jagoda iste visine prereži na pola, one će ti trebati za rub torte, a ostalo nareži na manje komadiće – to će ti trebati za sredinu torte. Prereži biskvit na dvije polovice.
Prvi biskvit stavite na dno pa ga premaži sa sirupom od jagoda. Uz rub posloži polovice jagoda, obavezno ih stisni jednu uz drugu. Kremu stavi u dresir vrećicu pa pola količine istiskaj uz rub jagoda i preko cijele površine biskvita. U sredinu stavi ostatak jagoda koje si narezala na manje komadiće i preko njih listiće badema. Stavi ostatak kreme preko jagoda i sve do vrha obruča.
Drugu polovicu biskvita isto premaži sirupom od jagoda samo s unutarnje strane i poklopi tortu. Stavi u hladnjak minimalno na 3 sata, idealno preko noći. Ukrasi tortu sa šećerom u prahu i svježim jagodama.