Fantastična posjećenost Zagreb Wine Gourmet Weekenda

Posjetitelji su iskoristili neradnu subotu i u velikom broju posjetili drugi dan Zagreb Wine Gourmet Weekenda.

Fantastična posjećenost Zagreb Wine Gourmet Weekenda

Nakon što je prvi dan festival posjetilo 1500 ljudi, drugi je dan bila neočekivana gužva u izložbenom dijelu festivala u kojem izlaže preko 150 izlagača s preko 200 brandova vina i gastro delicija. Panel diskusija „Vinari i uljari iz drugih profesija“ u drugom danu ZWGW-a okupila je četvoricu uglednih proizvođača čija je zajednička strast prema vinima i uljima rezultirala kreiranjem vrhunskih brandova prisutnih na svjetskoj gastrosceni. Duilio Belić (Olea B.B), Miroslav Plišo (Meneghetti), Ernest Tolj (Saints Hill), Boris Šuljić (Boškarinac) složili su se kako su postali poljoprivrednici jer su željeli proizvoditi ono što su željeli jesti i piti. Nakon uspješnih karijera u biznisu, financijama te odvjetništvu, iskoristili su svoja znanja kako bi u proizvodnji vina ili maslinovog ulja proizveli vrhunske sorte za što su bila potrebna znatna ulaganja u proizvodnju, razvoj proizvoda, brandiranje te marketing. „Mi smo preuzeli najbolje od tradicije ali smo unijeli dio našeg vremena i svjetskih trendova koje smo upoznali. Za veći iskorak sasvim sigurno trebamo zajedničku inicijativu koja bi bila više fokusirana na izvoz i na promociju Hrvatske kao lifestyle destinacije“, složili su se izlagači. U poslijepodnevnim satima na festivalu je po prvi puta u Hrvatskoj održano Twitter kušanje vina. Društvena mreža Twitter je povezala američke i europske ljubitelje vina, na radionici koja je prikazala moć društvenih mreža u promociji vina. Cliff Rames moderirao je ovo kušanje uz pošip Luke Krajančića, plavac Frane Miloša i teran Roberta Terzola. Svi okupljeni saznali su kako Twitter pomaže u promociji vina – hrvatski vinski blogeri Lada Radin, Nenad Vinopija i Goran Zgrablić povezali su se s Richardom Jenningsom, Jamesom Melendezom i Mattieom John Bammanom iz New Yorka i Marcy Gordon iz San Francisca kako bi tviterašima prikazali zanimljivosti odabranih vina.


Image


Flying Culinary Circus


Programski, drugi dan festivala zatvoren je prikazivanjem filma Cigars: The Heart an Soul of Cuba. Ovaj sjajan dokumentarac o kubanskim cigarama autorsko je djelo jednog od najutjecajnijih svjetskih kritičara za cigare i vino Jamesa Sucklinga. Film je dao odgovor na pitanje zašto su kubanske cigare najbolje na svijetu i kako cigara nastaje kroz sve svoje faze. U filmu su prikazane životne priče običnih Kubanaca koji sudjeluju u uzgoju duhana, njegovom sušenju, rolanju i prodaji.

U večernjem, zabavnom programu glazbenim brojevima publiku je rasplesao Ozren Kanceljak.

Danas vas na Zagreb  Wine Gourmet Weekendu očekuje:

PANELI:

-      Judgment of Paris (12:30h) - panel je posvećen slavnom Pariškom kušanju iz 1976. godine na kojem je trijumfom kalifornijskih vina na slijepom kušanju srušena tada neprikosnovena svjetska dominacija francuskih vinara. Gosti panela svi dijele osobnu vezu s tim događajem.

Govornici:
George Taber, novinar i poznati američki publicist, osobni sudionik događaja u Parizu, koji je izdao i knjigu o tom događaju, a čiji je hrvatski prijevod u izdanju Školske knjige osobno potpisivati nakon panela
Ivo Jeramaz, nećak kultnog Mikea Grgicha čija su se vina upravo proslavila na pariškom kušanju
David Gates iz kalifornijske vinarije Ridge Vineyards koja je također trijumfirala usred Pariza


Image



-      Menadžment u restoranu: The Fat Duck (14:00h) - Dimitrios Leivadas, voditelj jednog od najpoznatijih restorana na svijetu, The Fat Duck, vjerojatno najboljeg chefa na svijetu, Hestona Blumenthala, otkrit će zašto upravo njihov restoran svake godine biva proglašen jednim od najboljih na svijetu po svim relevantnim restorantskim publikacijama. Saznajte kako funkcionira vrhunska kuhinja, kako se školuje i regrutira osoblje, što je ključno pri odabiru namirnica, kako se formira vinska karta i još mnogo detalja...

Govornik:
Dimitrios Leivadas, restoran menadžer

KULINARSKE RADIONICE:
-      Chef Goran Amnegard (12:00h – 13:30h), jedan od vodećih švedskih kuhara, 15 godina je bio na čelu Kanadske kuharske reprezentacije
-      Chef Marina Gaši (14:00h – 15:30h), mlada predstavnica istarske kuhinje, Marina je chef kuhinje u svom restoranu Marina, u Novigradu, koji se sve više nameće svježinom i jednostavnošću kuhinje
-      Chef Olivier Grouard (16:00h – 17:30h), vodi kuhinju Francuskog veleposlanstva pri Međunarodnim organizacijama u Beču, a nekoliko je godina radio i u Elizejskoj Palači