Dr.Oetker i žena.hr pripremili su za vas svaki tjedan u 12. mjesecu interaktivni nagradni natječaj putem kojeg možete pokazati svoje kulinarsko umijeće i osvojiti Dr.Oetker poklon paket.
Svaki tjedan zadajemo Dr.Oetker sastojak koji mora biti dio vašeg recepta, a ostatak je na vama.
Prošlotjedni sastojak bio je:
Tradicionalni dodaci za Paprenjake
Sve što je trebalo jest:
- osmisliti recept sa zadanim sastojkom
- napraviti jelo i fotografirati ga tako da je pakiranje zadanog Dr.Oetker sastojka jasno vidljivo u kadru
- poslati prijavu sa tekstom recepta i fotografijom.
Pogledajte koji recept je osvojio poklon paket Dr.Oetkera, a donosimo vam i nekoliko drugih recepata naših čitateljica koji su nas oduševili svojom kreativnošću, sastojcima i fotografijom.
Pobjednički recept (eleja)
Papreni muffini s bundevom i narančinom koricom
Ispecite butternut bundevu u pećnici i napravite pire. Izmutite jaja i šećer.
Dodajte žličicu, dvije Dr. Oetker začina za paprenjake, naribanu koricu naranče i pire od bundeve.
Prosijano brašno, prašak za pecivo, mlijeko i otopljeni maslac dodajte smjesi i lagano izmiješajte.
Stavite po žlicu i pol u kalupe za muffine i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. U slast!
Sastojci:
20 dag pirea butternut bundeve
25 dag brašna
8 dag maslaca
2 dl mlijeka
2 jaja
12 dag šećera
žličica, dvije Dr. Oetker začina za paprenjake
po ukusu grožđice
naribana korica jedne naranče
1 prašak za pecivo
Paprenjaci by ovnica_vz (ovnica_vz)
Sastojci:
500 g glatkog brašna
200 g mljevenih oraha
100 g šećera
3 pune žlice meda
125 g margarina
2 jaja
3 žličice Dr. Oetker mješavine za paprenjake
Po želji dodati još papra, najbolje friško mljevenog.
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto izraditi. Dodati margarin narezan na listiće i med. Miksat jos 1-2 min. Dodati brašno, orahe, mješavinu za paprenjake i papar. Zamijesiti tijesto, odmah razvaljat i modlom rezat paprenjake. Peći paprenjake na limu obloženim pek papirom, oko 15-20 min. na 180 stupnjeva.
Pijani paprenjaci (majamajchy)
Sastojci:
500 g glatkog brašna, 200 g integralnog brašna, 125 g margarina,
150 g meda, 125 g šećera, 2 jaja, korica jednog limuna,
1 vrećica Dr. Oetker dodatak za paprenjake, 1 dcl ruma.
Razmekšati margarin i dobro ga umutiti s jajima. Dodati sve sastojke osim brašna, i dobro izmiješati.
Dodati brašno i mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne lijepi.
Ostaviti da odstoji 30 min do 1h. Razvaljati, izrezati u oblike koje želite i
peći oko 15 min na 180 stupnjeva.
Od ove smjese ispadne za 3-4 ture na većem crnom plehu. U slast :)
Paprenjaci (mirjana15)
500 g brašna
1 vrećica Paprenjaci Dr.Oetker
3 žlice meda
3 žumanjca
1 jaje
150 g mljevenih oraha
100 g šećera
200 g maslaca
Najbolji su natural sa modlicom, no nemam pa volim sa čokoladom prekriti jer mi je ta
aroma čokolade i papra strašno zanimljiva.
Otopiti maslac i med dodati ostalim sastojcima i pustiti da odstoji barem sat vremena u hladnjaku.
Razvaljati i raditi oblike po želji iako bi bilo najbolje da se ima modlica za paprenjake.
Peći na papiru za pečenje oko 20 minuta na 180.
Prohladiti, u mom slučaju sam ih aromatizirala glazurom
od čokolade, staviti u limenu posudu i ostaviti da se "opuste" i za 2-3 dana su savršeni!
U slast!
Moja varijanta paprenjaka (mirjana15)
250 g oštrog brašna
250 g integralnog brašna
1 vrećica Dr.Oetker Paprenjaci
1 razmućeno jaje
250 g mljevenih pečenih lješnjaka
prstohvat soli
100 g šećera
3 žlice meda
250 g maslaca
Rastopiti maslac sa medom, razmutiti jaje i dodati ostalim sastojcima,
kao i maslac sa medom, dobro umjestiti ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.
Raditi oblike po želji i ukrasiti ih po želji.
Ponovno najbolje je natural sa modlicom za paprenjake koju još uvijek nemam, pa inproviziram.
Ostaviti da se opuste u limenoj kutiji za kolače.
U slast!
Moji neobični paprenjaci (monstrum)
4 prepeličja jaja
125 gr. šećera
125 gr. kestenovog meda
125 gr. Margarina s aromom vanilije
125 gr. mljevenih badema
100 gr. ušećerenih badema (samljeti)
500 gr. pirovog brašna
Vrećica začina za paprenjake
Mala žličica kardamoma
Pjenasto umutiti margarin, dodati jaja, šećer, med, bademe, začine i na kraju brašno.
Tijesto mjesiti oko 15 minuta pa umotati u prozirnu foliju i staviti na oko 2 sata u frižider. Nakon 2
sata, tijesto izvaljati i rezati u željene oblike. Moji klinci vole zvjezdice pa ih je većina bila takva. Staviti
da se peku oko 10 minuta i to je to. Kako mi nijedan kolač ne može proći bez bar malo čokolade, tako
je i sada polovica paprenjaka dobila čokoladu glazuru, a neki i prigodne božićne dekoracije.
Najfiniji Dr.Oetker paprenjaci (collistar)
Tijesto
2 jaja
25 dag šećera
25 dag meda
30 dag margarina
45 dag oraha
1 kg brašna
1 pakiranje Dr Oetker mješavine za paprenjake
Za ukrašavanje:
25 dag šećera u prahu
2 žlice limunova soka
1 bjelanjak
Pjenasto umutite margarin te polako dodajte ostale sastojke. Od te smjese dobro rukama izradite tijesto.
Ostavite ga stajati 2 sata, zamotanog u prozirnu foliju.
Razvaljajte ga na 1/2 cm debljine, pa pomoću drvenih kalupa ili
raznih drugih oblika za sitne kolače, režite kolačiće.
Slažite ih u pleh na papir za pečenje na 180°C i pecite dok malo porumene.
Izmutite šećer u prahu s 2 žlice soka od limuna i 1 bjelanjkom.
Stavite preljev u dekoracijsku vrećicu sa nastavkom za pisanje i time ukrasite paprenjake.
Paprenjake je najbolje poslužiti kad malo otpuste, dakle 2,3 dana nakon pečenja.
Dobar tek uz Dr.Oetker!