Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Proširi svoj jelovnik prilozima koji su nepravedno ignorirani u kuhinji i učini dobro zdravlju, ali i svojoj figuri

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Mahune

Postupak:

Ako ćeš koristiti krumpir nareži ga na kockice i kratko poprži na ulju pa dodaj mahune. Ako nećeš koristiti krumpir, preskoči prvi korak. Pusti da mahune malo povenu (minuti uh prži) pa podlij temeljcem ili vodom, popapri, posoli i dodaj mljevenu papriku, poklopi i pusti da se kuhaju. Po potrebi dolijevaj vodu ili temeljac. Pet minuta prije, no što su gotove dodaj na sitno narezani češnjak i rajčicu. Kad ih budeš servirala možeš dodati na tanjur žlicu kiselog vrhnja. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je mahuna, a ovo povrće obiluje hranjivim tvarima i vlaknima te je prava šteta što se češće ne nalazi na našim jelovnicima.  Mahune sadrže složene ugljikohidrate koji pomažu regulirati inzulin i dulje te čine sitom. Planiraš li majčinstvo, također bi bilo dobro da ih uvrstiš u svoju prehranu jer imaju puno folne kiseline koja je ključna za zdravi razvoj bebe u prvim mjesecima trudnoće. Mahune imaju i nizak glikemijski indeks te ne sadrže gluten pa su dobrodošle na tanjurima dijabetičara i osoba koje boluju od celijakije. 

Evo recepta za prilog od mahuna, za dvije osobe:

  • 0,5 kg mahuna
  • dva režnja češnjaka
  • 2 krumpira (ako želiš)
  • pileći temeljac ili voda
  • žličica rajčice iz tube
  • pola žličice mljevene paprike
4/4