Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Proširi svoj jelovnik prilozima koji su nepravedno ignorirani u kuhinji i učini dobro zdravlju, ali i svojoj figuri

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Heljda


Postupak:

Izreži luk na sitno, mrkvu i celer na kolutiće. Prodinstaj luk, mrkvu i celer pa dodaj heljdu. Tostiraj je minutu dvije pa podlij temeljcem ili vodom. Začini ju i pusti da se skuha. Po potrebi podlijevaj. Heljda se kuha najviše 20 minuta. 

Na fotografiji je heljda koja je samo skuhana u vodi i dodana povrću. Kuha se u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu heljde).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao ni proso, ni heljda ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za osobe alergične na ovaj sastojak, ali i za dijabetičare. Ova pseudožitarica potječe iz Sibira, a u Rusiji je redovito na jelovnicima, štoviše rusko je nacionalno jelo. Heljda je izuzetno zdrava za muškarce. Obiluje antioksidansima, vitaminima, osobito onima iz skupine B te vlaknima.

Brzo je gotova i vrlo je ukusna. Možeš ju dodati kao prilog pečenom mesu, odlično se slaže s pačetinom, što najbolje znaju stanovnici sjeverne Hrvatske, gdje se baš u toj kombinaciji tradicionalno jede. Umjesto patke ti možeš ispeći pile ili samo batke. Heljdu skuhaj i prije, no što jelo serviraš, dodaj ju u pleh ili posudu u kojoj si pekla piletinu te ju pomiješaj s uljem od pečenja. 

Možeš ju napraviti i kao rižu, odnosno rižoto. Evo recepta:

Sastojci za dvije osobe:

  • šalica heljde
  • 100 grama slanine
  • glavica luka
  • malo svježeg peršina (list)
  • jedna mrkva
  • stabljika celera
  • sol, papar, majčina dušica
3/4