Heljda
Postupak:
Izreži luk na sitno, mrkvu i celer na kolutiće. Prodinstaj luk, mrkvu i celer pa dodaj heljdu. Tostiraj je minutu dvije pa podlij temeljcem ili vodom. Začini ju i pusti da se skuha. Po potrebi podlijevaj. Heljda se kuha najviše 20 minuta.
Na fotografiji je heljda koja je samo skuhana u vodi i dodana povrću. Kuha se u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu heljde).
Kao ni proso, ni heljda ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za osobe alergične na ovaj sastojak, ali i za dijabetičare. Ova pseudožitarica potječe iz Sibira, a u Rusiji je redovito na jelovnicima, štoviše rusko je nacionalno jelo. Heljda je izuzetno zdrava za muškarce. Obiluje antioksidansima, vitaminima, osobito onima iz skupine B te vlaknima.
Brzo je gotova i vrlo je ukusna. Možeš ju dodati kao prilog pečenom mesu, odlično se slaže s pačetinom, što najbolje znaju stanovnici sjeverne Hrvatske, gdje se baš u toj kombinaciji tradicionalno jede. Umjesto patke ti možeš ispeći pile ili samo batke. Heljdu skuhaj i prije, no što jelo serviraš, dodaj ju u pleh ili posudu u kojoj si pekla piletinu te ju pomiješaj s uljem od pečenja.
Možeš ju napraviti i kao rižu, odnosno rižoto. Evo recepta:
Sastojci za dvije osobe:
- šalica heljde
- 100 grama slanine
- glavica luka
- malo svježeg peršina (list)
- jedna mrkva
- stabljika celera
- sol, papar, majčina dušica