Izaberi pravu vrstu zobenih pahuljica
Postoji više vrsta zobenih pahuljica, a razlikuju se po načinu proizvodnje, odnosno stupnju procesuiranja. Najbolje su, pod tim mislimo najbogatije nutrijentima, cjelovite zobene pahuljice.
Cjelovite zobene pahuljice
To su one koje su najmanje procesuirane, u kojima je oljušteno zrno zobi ugrubo usitnjeno. Ovakve pahuljice izgledom podsjećaju na izlomljenu rižu i traže dulje kuhanje od sitnih zobenih pahuljica. Trebat će ti otprilike pola sata da ih skuhaš.
Krupne zobene pahuljice
Ova vrsta zobenih pahuljica dobiva se tako da se oljuštena zob skuha na pari i izvalja (na engleskom se zbog toga zovu rolled oats). One su gotove za desetak minuta, a bolji su izbor od cjelovitih za osobe koje imaju problema s crijevima i probavom.
Sitne zobene pahuljice
Ove najčešće koristimo jer su najbrže gotove. Zbog vremena pripreme (dovoljno je tri minute kuhanja) nazivamo ih i instant zobene pahuljice. Riječ je o najviše procesuiranoj zobi, što znači da imaju i najnižu nutritivnu vrijednost. No, unatoč tome i dalje su odličan izbor za doručak.
Ipak, želiš li iz zobi izvući maksimum, biraj onu prvu vrstu pahuljica.