U nastavku donosimo recepte.
Raffaello cheesecake s keksom – torta bez pečenja!
POTREBNO:
Za podlogu:
- 300 g keksa (Mcvities, plazma, petit beure…)
- 180 g maslaca
- Za kremu:
- 500 g krem sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 60 g kokosa
- 60 g mljevenog keksa
- Za karamel preljev:
- 6 žlica kristal šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
I još:
- 250ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
- 1Za podlogu pomiješati mljevene kekse s otopljenim maslacem. Natiskati dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24 cm.
- Za kremu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Dodati šlag u krem sir pa dobro sjediniti mikserom. Masu podijeliti na dva dijela.
- U jedan dio dodati kokos, u drugi dio dodati mljeveni keks.
- Na utiskanu podlogu složiti prvo kremu s kokosom, a odmah potom kremu s keksom. Preko svega premazati tučeno vrhnje za šlag. Pospremiti u hladnjak dok pripremate karamel preljev.
- Za karamel preljev otopiti u maloj posudi šećer dok ne postane potpuno tamne karamel boje. Nemojte ovo raditi na jakoj vatri kako vam šećer ne bi zagorio prilikom otapanja. Na tako dobiveni karamel staviti 3 žlice kiselog vrhnja pa uz miješanje na laganoj vatrici pustiti da se svi kristalići karamela otope. Prohladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje.
- Karamel preljev staviti u vrećicu za ukrašavanje ili u običnu vrećicu za zamrzavanje. Odrezati vrećici jedan vrh pa uz pritiskanje prstima istisnuti preljev preko torte u kružnim spiralnim trakama. Tada uzeti jednu čačkalicu pa od sredine povlačiti poteze prema van i obrnuto kako bi se dobio lijepi uzorak kakav možete vidjeti na fotkama.
- Sve skupa još dobro prohladiti i poslužiti.
Dobar tek!
Brzi kolač sa šljivama
POTREBNO:
- 2 jaja
- 12 žlica šećera
- 12 žlica ulja
- 12 žlica mlijeka
- 16 žlica brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- 2 žlice vanilin šećera
- 800 g očišćenih plavih šljiva
PRIPREMA:
- Za biskvit miksati cijela jaja sa šećerom tako dugo dok ne se ne dobije pjenasta svjetlo žuta masa. Tada dodati ulje pa opet dobro izmiksati i sjediniti. Nakon ulja treba dodati naizmjence brašno, prašak za pecivo i mlijeko.
- Dobivenu biskvitnu smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (36×20 cm). Poravnati pa odozgo rasporediti šljive nasjeckane na manje komadiće.
- Kolač peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180*C 30 minuta. Pečeni kolač malo prohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti.
Dobar tek!