Pesto, taj aromatični umak živahne zelene boje, potječe iz Ligurije, regije u sjeverozapadnoj Italiji. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi "pestare", što znači "drobiti" ili "tući", što savršeno opisuje tradicionalni način pripreme – ručno drobljenje sastojaka u mužaru i tučku. Iako je najpoznatiji Pesto alla Genovese, s bosiljkom kao glavnim sastojkom, postoje brojne varijacije koje koriste različito bilje, orašaste plodove i sireve, nudeći bogatstvo okusa za svako jelo.
Kako koristiti pesto?
Pesto je izuzetno svestran umak koji se može koristiti na bezbroj načina. Osim što je savršen preljev za tjesteninu, izvrstan je i kao namaz za sendviče i bruschette, dodatak juhama i salatama, ili kao marinada za meso i ribu, a može se koristiti i za pripremu jaja. Njegova svježina i intenzivan okus obogaćuju svako jelo, dajući mu mediteranski štih. Bez obzira jesi li ljubitelj tradicionalnih okusa ili si sklona eksperimentiranju, pesto će te zasigurno oduševiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa.

Recepti za domaći pesto
U nastavku donosimo nekoliko recepata za pesto, od klasike do zanimljivih varijacija, koje možeš jednostavno pripremiti kod kuće.
Pesto alla Genovese (klasični pesto od bosiljka)
Sastojci:
- 2 šalice svježeg bosiljka (najbolje manji, nježniji listovi)
- 1/3 šalice pinjola (ili oraha, tostiranih)
- 1-2 režnja češnjaka, nasjeckana
- Sok od 1/2 limuna
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
U kipuću vodu ubacite listove bosiljka na 5-10 sekundi, dok ne uvenu. Odmah ih prebacite u ledenu vodu da zaustavite kuhanje. Dobro ih osušite papirnatim ručnicima. U multipraktiku ili blenderu usitnite bosiljak, češnjak, pinjole (ili orahe) i limunov sok dok ne dobijete smjesu s malim komadićima. Dok multipraktik radi na laganoj brzini, polako ulijevajte maslinovo ulje. Nemojte miksati predugo, pesto treba imati malo teksture. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte ribani parmezan, sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte. Ako je pesto pregust, dodajte još malo maslinovog ulja.
