ZELENI DRAGULJ TALIJANSKE KUHINJE

Kako napraviti savršeni pesto? Donosimo najbolje recepte

Pesto je zaista svestran i ukusan umak koji može obogatiti mnoga jela. Isprobaj ove recepte i otkrij svoj omiljeni

Pesto
Foto: Pexels

Pesto, taj aromatični umak živahne zelene boje, potječe iz Ligurije, regije u sjeverozapadnoj Italiji. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi "pestare", što znači "drobiti" ili "tući", što savršeno opisuje tradicionalni način pripreme – ručno drobljenje sastojaka u mužaru i tučku. Iako je najpoznatiji Pesto alla Genovese, s bosiljkom kao glavnim sastojkom, postoje brojne varijacije koje koriste različito bilje, orašaste plodove i sireve, nudeći bogatstvo okusa za svako jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako koristiti pesto?

Pesto je izuzetno svestran umak koji se može koristiti na bezbroj načina. Osim što je savršen preljev za tjesteninu, izvrstan je i kao namaz za sendviče i bruschette, dodatak juhama i salatama, ili kao marinada za meso i ribu, a može se koristiti i za pripremu jaja. Njegova svježina i intenzivan okus obogaćuju svako jelo, dajući mu mediteranski štih. Bez obzira jesi li ljubitelj tradicionalnih okusa ili si sklona eksperimentiranju, pesto će te zasigurno oduševiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa.

Image
Foto: Unsplash

Recepti za domaći pesto

U nastavku donosimo nekoliko recepata za pesto, od klasike do zanimljivih varijacija, koje možeš jednostavno pripremiti kod kuće.

Pesto alla Genovese (klasični pesto od bosiljka)

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 šalice svježeg bosiljka (najbolje manji, nježniji listovi)
  • 1/3 šalice pinjola (ili oraha, tostiranih)
  • 1-2 režnja češnjaka, nasjeckana
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

U kipuću vodu ubacite listove bosiljka na 5-10 sekundi, dok ne uvenu. Odmah ih prebacite u ledenu vodu da zaustavite kuhanje. Dobro ih osušite papirnatim ručnicima. U multipraktiku ili blenderu usitnite bosiljak, češnjak, pinjole (ili orahe) i limunov sok dok ne dobijete smjesu s malim komadićima. Dok multipraktik radi na laganoj brzini, polako ulijevajte maslinovo ulje. Nemojte miksati predugo, pesto treba imati malo teksture. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte ribani parmezan, sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte. Ako je pesto pregust, dodajte još malo maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash
1/4