
Domaće njoke od bundeve s kaduljom - jednostavne, a drugačije

Svi volimo njoke, ali zašto ne probati pripremiti ih u nekoj zdravijoj varijanti? Na primjer, od zlatne, slatke butternut tikve koja je bogata vlaknima, ali je i dobar izvor vitamina B i C? Ove aromatične njoke možeš poslužiti samostalno ili kao prilog uz drugo jelo - jednom kad ih kušaš, sigurno će se često naći na tvom jelovniku.
Sastojci za 4 osobe
500 g oštrog brašna
2 male butternut tikve (potrebno je 300 g pirea od bundeve)
1 žumanjak
1 šaka listova kadulje
sol i mljeveni papar
2 žlice maslaca (1 žlica za pripremu njoka i 1 žlica za umak)
Postupak korak po korak
Bundevu operemo, prerežemo na pola i uklonimo sjemenke. Narežemo je na komade, koje rasporedimo na tacnu, posolimo, popaprimo i pokapamo uljem. Bundevu pečemo otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Pečenu bundevu malo ohladimo, zatim izdubimo meko meso (pomognemo si žlicom), koje glatko izmiksamo štapnim mikserom. Za pripremu njoka potrebno je 300 g pirea od bundeve.
U pire od bundeve dodamo žumanjak, žlicu nasjeckanih listova kadulje, sol, papar i maslac. Pomiješamo i postupno dodajemo brašno.
Kada se tijesto više ne lijepi za ruke, oblikujemo valjke, koje režemo na komade otprilike 2 centimetra velike. Njoke kuhamo u slanoj vodi 3 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
U međuvremenu u tavi otopimo žlicu maslaca. Dodamo listove kadulje i malo ih popržimo da postanu hrskavi.
U tavu dodamo kuhane njoke i nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali. Sve dobro protresemo/promiješamo da se iz maslaca i tekućine napravi kremasta emulzija koja obavije svaki komad posebno.
Pripremljene njoke poslužimo kao samostalno jelo, toplo predjelo ili kao dodatak drugim jelima, piše okusno.je.

Horoskop za subotu: Jarčevi će trošiti na lijepe stvari, djevice razmišljati o poslu

Haljine na jedno rame su opet IN i pravi chic komad

Savršena ledena kava kod kuće: Najfiniji recepti za ljetne dane
