Gastro
Mamma Mia - Che Pizza!

Domaća pizza - najčešće greške koje trebamo izbjeći

Domaća pizza - najčešće greške koje trebamo izbjeći
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ova jednostavni specijalitet jednostavno svi obožavaju, no za stvarno ukusnu domaću pizzu treba slijediti nekoliko pravila. Zapamti ih, primijeni i postat ćeš prava pizza majstorica

Ima li što bolje od dobre pizze iz tvoje omiljene pizzerije? Ima- pizza koju ispečeš sama! Taj divni miris iz pećnice koji se širi kućom teško da išta može nadomjestiti. Čak i činjenica da doma nemaš krušnu peć i ostale uvjete kao restorani ne znači da tvoje pizza ne može ispasti malo remek-djelo. Jer osim što je možeš pripraviti onako kako je ti i tvoja obitelj najviše volite, i kombinirati ananas sa šparogama ako ti se tako prohtje, postoji jedan sastojak koji ima samo pizza u domaćoj radinosti - puno ljubavi.

Domaća pizza - najčešće greške koje trebamo izbjeći

Ali, čak i ako obožavaš vrijeme provoditi u kuhinji i vješta si u spravljanju puno kompliciranijih jela, neka te pizza ne zavara. Istina, nije neka viša matematika, ali baš zato ljudi se samouvjereno laćaju pregače i onda jedu suhu pogaču, debelu buhtlu, masnu pitu i ostale propale varijante nečega što nije dostojno nositi naziv pizze. Želiš super ukusnu pizzu zbog koje će tvoji gosti lizati prste? Otkrivamo ti tajne iz same domovine pizze - poslušaj ih, usvoji, primijeni i kušaj… Che Pizza!

Korak prvi temelj je dobre pizze

Dakle, kvasac je, pogađaš, prilično važna stavka. Treba biti vrhunske kvalitete, a za 1 kg brašna bit će dovoljno odmjeriti 7 grama. Ako pretjeraš s kvascem, tijesto će se puno prije dići, no to zapravo nije ono što želiš. Pizzi, kao i svim dobrim stvarima u životu, treba vremena. Pusti to tijesto da se diže polako. Kao što znaš, Rome wasn't built in a day. Dakle, osim kvasca, drugi važan sastojak je - strpljenje.

Tajni sastojak koji svi imamo doma

Da, pogađaš, šećer. Ili med. Ili u veganskoj varijanti, agavin sirup. Što god inače koristiš kao zaslađivač, stavi ga malo u kvasac. Ljudi često izostave ovaj korak, a upravo to može činiti razliku između prosječne i stvarno super ukusne pizze. S druge strane, soli nije mjesto u kvascu, ona je na redu tek na kraju, kad je smjesa već gotova.

Oblik je bitan

Vjerovala ili ne , važno je u koji ćeš oblik zavaljati tijesto prije no što ga pustiš da se digne. Ljudi većinom prave lopticu, ali talijanski pizza majstori preferiraju kvadratić s razvučenim krajevima koji se zatim jednostavno preklopi. Na ovaj način tijesto će dobiti nabore i može se ravnomjerno i polako dizati - a već smo spomenuli koliko je to bitno. Tijesto stavi u nauljenu posudi i pokrij krpom. Najbolje da bude u ugašenoj pećnici, a ne u hladnjaku.

Bez alata - nema ni zanata

Možda misliš da si dovoljno spretna tijesto razvaljati rukama, ali to je teže nego što misliš. Tajna hrskavog tijesta koje ne puca je jednostavna - koristi valjak. Tijesto trebaš valjati na tanko.

Više nije uvijek bolje

Jasno, nema do domaćeg umaka od sitno sjeckane rajčice i maslinovog ulja, ali nemoj pretjerivati. Pizza majstori stavljaju umak od rajčice na sredinu, a sasvim malo na rubove, inače se pizza previše razmekša i postane gnjecava. Isto tako, ne valja pretjerivati sa sirom i uljem jer mogu "ugušiti" tijesto.

Domaća pizza - najčešće greške koje trebamo izbjeći

Redoslijed je zakon uklesan u kamen

Tvoja pizza konačno ide u pećnicu - jer nažalost nemaš krušnu peć koja bi bila idealna. No, što je tu je. Ljudi obično pizzu peku na sredini pećnice i na 200 stupnjeva, ali to je pogreška. Talijani se kunu u to da pizzu treba staviti na donji kat pećnice i peći je najprije samo 10 minuta na višoj temperaturi od 250 stupnjeva. Zatim pizzu vadimo i stavljamo ostale sastojke na umak, kao što su sir i gljive - pa je premještamo je na sredinu pećnice.

Tek pred sam kraj pečenja na redu su mozzarella, masline i cherry rajčice. Origano se stavlja u sam umak, ali se može staviti i nakon pečenja, kao i svježi listiće bosiljka te rikolu.

Čestitamo, tvoja pizza sada dobiva certifikat prave talijanske domaće pizze. Buon appetito!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx