Gastro
Gastro

Dobar EU-tek: recepti iz Europe

Dobar EU-tek: recepti iz Europe
Proslavite ulazak u Europsku uniju uz ukusan, zdrav, maštovit i svima pristupačan EU-jelovnik. Dobar tek!

Za predjelo se počastite 'Grčkom salatom', zatim okusite duh Italije kroz neodoljivo, jednostavno i svima omiljeno toplo predjelo 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino'. Kao veliko finale, zaokružite okus čili papričice našim "Neretvanskim brudetom'! Uživajte u senzualnoj simfoniji ljutkasto-slano-slatkastih okusa pomiješanih s aromom i mirodijama ušća rijeke Neretve.   Kako biste zaokružili sve ove famozne okuse i arome, za desert se počastite francuskom jedinstvenom, svojevrsnom kraljicom među desertima, 'Tarte au citron' (pitom od limuna)! Uz naš EU jelovnik, kao aperitiv i digestiv preporučujemo – vaše omiljene napitke ili likere, no, naravno, sve s mjerom!   

Dašak Grčke za predjelo   Dakle, naoštrite noževe i krenimo s hladnim predjelom, Grčkom salatom:   Sastojci: - 5 rajčica - 1 mali krastavac - 1 glavica crvenog luka - 1 zelena/crvena paprika - 200 g feta sira - masline - 6 žlica maslinova ulja - sol - origano   Priprema: Narežite na sitnije komade krastavac, rajčicu, crveni luk i papriku. Stavite ih u veliku zdjelu za salatu te dodajte maslina po želji. Potom narežite feta sir te ga dodajte u zdjelu s povrćem. Kao dresing na Grčku salatu dodajte maslinovo ulje, origano i sol. Sve lagano promiješajte i – uživajte!     Zagrijte nepce okusima Italije   Za toplo predjelo preporučujemo Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino, što u prijevodu znači: špageti, češnjak, ulje i čili papričice, od čega se ovo jelo, ujedno, i sastoji.   Sastojci (za dvije porcije): - 160 g špageta - 1 svježi češnjak - 2 svježe čili papričice - maslinovo ulje - prezle - svježe začinsko bilje: bosiljak, origano i timijan   Priprema: Čili papričice i češnjak narežite te stavite da se na laganoj vatri krčkaju tri do četiri minute u većoj tavi ili loncu s maslinovim uljem (pripazite da vam češnjak ne zagori). Zatim, u posudu dodajte prethodno skuhane i procijeđenje špagete. Pojačajte vatru, dodajte prezle i svježe začinsko bilje te kuhajte oko minute. Dignite posudu s vatre, dodajte još malo maslinovog ulja i odmah poslužite.     Kao grand finale – hrvatsko tradicionalno jelo   Lijepa naša obiluje vrlo ukusnim tradicionalnim jelima. No, mi smo se radi slijeda namirnica i okusa odlučili za - neretvanski brudet.   Sastojci: - 1 kg ribe po izboru (neretvanski specijalitet se inače radi od jegulje, žaba, plotica, cipala, šarana, ali Naturalci za ovu prigodu preporučuju oradu, brancina, pauka, sipu, lignju i malo škampa) - 2 crvena luka - peršin - maslinovo ulje - lovorov list - 1 do 2 ljute crvene paprike - oko 2 do 3 dl pasirane rajčice ili 2 do 3 žlice koncentrata od rajčice - žlica šećera - oko 1 dl domaće vinske kvasine - vode po potrebi - sol - papar - palenta ili kukuruzni kruh   Priprema: U oveći plitki lonac na dno ulijte tanki sloj maslinovog ulja te lagano zagrijte, zatim dodajte prethodno na sitno nasjeckani crveni luk, peršin, ljutu papriku i cijeli lovorov list. Kad se luk karmelizira, dodajte pasiranu rajčicu ili mješavinu od 2 do 3 dl vode i koncentrata od rajčice te žlicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta te dodajte vode po potrebi.   U lagano kipuću mješavinu dodajte prethodno opranu i očišćenu ribu, oko 1 dl domaće vinske kvasine te sol i papar po želji. Uklonite lovorov list i ljutu papriku, probajte brudet te vratite natrag u lonac papriku ako vam brudet nije dovoljno ljut. Brudet kuhajte od 10 do 20 minuta, ovisno o vrsti i veličini ribe, dignite s vatre. Kada odstoji barem pola sata, kako bi se okusi i arome što više sljubili, servirajte uz palentu ili kukuruzni kruh. Dobar tek!     Zasladite život desertom iz Francuske   Francuska je pravi raj za sve istinske ljubitelje ukusnih slastica: éclairs au chocolat, des macarons, mille-feuilles, religieuses, tarte aux fraises (pita od jagoda)... Mi smo se odlučili za Tarte au citron (pitu od limuna) jer najbolje prija nakon ljutog brudeta u vruće ljetno poslijepodne!   Sastojci:  Tijesto: - 175 g brašna - 100 g maslaca - 1 žutanjak - 1 žlica vode Nadjev: - 5 jaja - 125 ml slatkog vrhnja - 225 g šećera - 4 limuna (sok i korica)   Priprema: Pomiješajte brašno, maslac i šećer te dodajte jaje i vodu. Dobro zamijesite i zamotajte u prozirnu foliju. Smjesu za tijesto spremite u frižider na oko 15 minuta.   Okrugli kalup za pitu premažite maslacem i pospite prezlama ili brašnom. Tijesto tanko izvaljajte te oprezno pomoću oklagije prenesite na pripremljeni kalup za pitu. Zapecite ga na 170°C 10 minuta.   Pošto tijesto izvadite iz pećnice, umutite jaja te dodajte slatko vrhnje, šećer te sok i koricu 4 limuna. Pjenjačom sve izmiješajte. Izlijte na tijesto i zapecite na 170°C oko 30 minuta. Kad se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu.     

I za kraj, zapamtite: Nije važno što jedete, već s kim blagujete! Podijelite ukusna jela sa svojim najbližima i bit će vam još ukusnija.  

Preuzeto s: Naturala.hr