Dobar EU-tek: recepti iz Europe

Proslavite ulazak u Europsku uniju uz ukusan, zdrav, maštovit i svima pristupačan EU-jelovnik. Dobar tek!

Dobar EU-tek: recepti iz Europe

Za predjelo se počastite 'Grčkom salatom', zatim okusite duh Italije kroz neodoljivo, jednostavno i svima omiljeno toplo predjelo 'Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino'. Kao veliko finale, zaokružite okus čili papričice našim "Neretvanskim brudetom'! Uživajte u senzualnoj simfoniji ljutkasto-slano-slatkastih okusa pomiješanih s aromom i mirodijama ušća rijeke Neretve.

Kako biste zaokružili sve ove famozne okuse i arome, za desert se počastite francuskom jedinstvenom, svojevrsnom kraljicom među desertima, 'Tarte au citron' (pitom od limuna)! Uz naš EU jelovnik, kao aperitiv i digestiv preporučujemo – vaše omiljene napitke ili likere, no, naravno, sve s mjerom! 

Dašak Grčke za predjelo

Image



Dakle, naoštrite noževe i krenimo s hladnim predjelom, Grčkom salatom:

Sastojci:
- 5 rajčica
- 1 mali krastavac
- 1 glavica crvenog luka
- 1 zelena/crvena paprika
- 200 g feta sira
- masline
- 6 žlica maslinova ulja
- sol
- origano

Priprema:
Narežite na sitnije komade krastavac, rajčicu, crveni luk i papriku. Stavite ih u veliku zdjelu za salatu te dodajte maslina po želji. Potom narežite feta sir te ga dodajte u zdjelu s povrćem. Kao dresing na Grčku salatu dodajte maslinovo ulje, origano i sol. Sve lagano promiješajte i – uživajte!


Zagrijte nepce okusima Italije

Image



Za toplo predjelo preporučujemo Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino, što u prijevodu znači: špageti, češnjak, ulje i čili papričice, od čega se ovo jelo, ujedno, i sastoji.

Sastojci (za dvije porcije):
- 160 g špageta
- 1 svježi češnjak
- 2 svježe čili papričice
- maslinovo ulje
- prezle
- svježe začinsko bilje: bosiljak, origano i timijan

Priprema:
Čili papričice i češnjak narežite te stavite da se na laganoj vatri krčkaju tri do četiri minute u većoj tavi ili loncu s maslinovim uljem (pripazite da vam češnjak ne zagori). Zatim, u posudu dodajte prethodno skuhane i procijeđenje špagete. Pojačajte vatru, dodajte prezle i svježe začinsko bilje te kuhajte oko minute. Dignite posudu s vatre, dodajte još malo maslinovog ulja i odmah poslužite.


Kao grand finale – hrvatsko tradicionalno jelo

Image



Lijepa naša obiluje vrlo ukusnim tradicionalnim jelima. No, mi smo se radi slijeda namirnica i okusa odlučili za - neretvanski brudet.
  Sastojci:
- 1 kg ribe po izboru (neretvanski specijalitet se inače radi od jegulje, žaba, plotica, cipala, šarana, ali Naturalci za ovu prigodu preporučuju oradu, brancina, pauka, sipu, lignju i malo škampa)
- 2 crvena luka
- peršin
- maslinovo ulje
- lovorov list
- 1 do 2 ljute crvene paprike
- oko 2 do 3 dl pasirane rajčice ili 2 do 3 žlice koncentrata od rajčice
- žlica šećera
- oko 1 dl domaće vinske kvasine
- vode po potrebi
- sol
- papar
- palenta ili kukuruzni kruh

Priprema:
U oveći plitki lonac na dno ulijte tanki sloj maslinovog ulja te lagano zagrijte, zatim dodajte prethodno na sitno nasjeckani crveni luk, peršin, ljutu papriku i cijeli lovorov list. Kad se luk karmelizira, dodajte pasiranu rajčicu ili mješavinu od 2 do 3 dl vode i koncentrata od rajčice te žlicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta te dodajte vode po potrebi.

U lagano kipuću mješavinu dodajte prethodno opranu i očišćenu ribu, oko 1 dl domaće vinske kvasine te sol i papar po želji. Uklonite lovorov list i ljutu papriku, probajte brudet te vratite natrag u lonac papriku ako vam brudet nije dovoljno ljut. Brudet kuhajte od 10 do 20 minuta, ovisno o vrsti i veličini ribe, dignite s vatre. Kada odstoji barem pola sata, kako bi se okusi i arome što više sljubili, servirajte uz palentu ili kukuruzni kruh. Dobar tek!


Zasladite život desertom iz Francuske

Image



Francuska je pravi raj za sve istinske ljubitelje ukusnih slastica: éclairs au chocolat, des macarons, mille-feuilles, religieuses, tarte aux fraises (pita od jagoda)... Mi smo se odlučili za Tarte au citron (pitu od limuna) jer najbolje prija nakon ljutog brudeta u vruće ljetno poslijepodne!

Sastojci:
 Tijesto:
- 175 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 žutanjak
- 1 žlica vode

Nadjev:
- 5 jaja
- 125 ml slatkog vrhnja
- 225 g šećera
- 4 limuna (sok i korica)

Priprema:
Pomiješajte brašno, maslac i šećer te dodajte jaje i vodu. Dobro zamijesite i zamotajte u prozirnu foliju. Smjesu za tijesto spremite u frižider na oko 15 minuta.

Okrugli kalup za pitu premažite maslacem i pospite prezlama ili brašnom. Tijesto tanko izvaljajte te oprezno pomoću oklagije prenesite na pripremljeni kalup za pitu. Zapecite ga na 170°C 10 minuta.

Pošto tijesto izvadite iz pećnice, umutite jaja te dodajte slatko vrhnje, šećer te sok i koricu 4 limuna. Pjenjačom sve izmiješajte. Izlijte na tijesto i zapecite na 170°C oko 30 minuta. Kad se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu.

I za kraj, zapamtite: Nije važno što jedete, već s kim blagujete! Podijelite ukusna jela sa svojim najbližima i bit će vam još ukusnija.

Preuzeto s: Naturala.hr