Darko Kontin

Počeo je kuhati tijekom faksa, a danas je jedan od najpoznatijih food blogera u Hrvatskoj

S food blogerom Darkom Kontinom razgovarale smo o njegovoj ljubavi prema kuhanju, o blogu, ali i o omiljenim receptima

darko-kontin.jpg
Foto: Privatni album

Vjerojatno ne postoji ljubitelj kuhanja koji nije čuo za Darka Kontina, jednog od najpoznatijih food blogera u Hrvatskoj, koji na svom blogu Darkova Web Kuharica iz dana u dan donosi odlične recepte, bilo da je riječ o desertima ili nečemu "konkretnom". Sebe opisuje kao geeka i zaljubljenika u kuhanje, hranu i fotografiju, a kaže i da je jedna od rijetkih osoba koja može pojesti samo jednu kockicu čokolade, ali zato ne može ostaviti niti zrno soli u pakiranju čipsa. S Darkom Kontinom razgovarale smo o njegovoj ljubavi prema kuhanju, o blogu, ali i o njegovim omiljenim receptima.

Image

Donosimo ti tri jednostavna i pikantna recepta našeg poznatog food blogera

"Kuhanje i jedenje nisam smatrao ničim više od ljudske potrebe sve do odlaska na fakultet. Tada sam počeo kuhati za sebe i cimerice, i kroz par mjeseci sam kuhanje počeo doživljavati kao nešto više od puke potrebe", započinje Darko i prisjeća se da mu je ideju za pokretanjem bloga u glavu usadila prijateljica Petra jednog vikenda prije izlaska.

"Nisam imao nikakvih izazova jer sam pristupio blogu od samog početka kao nečemu što ću pisati i voditi isključivo iz ljubavi prema hrani, kuhanju i fotografiji. Tako da je sve išlo svojim lijepim ugodnim tokom", kaže Darko.

Kao i svaki food bloger, kuhar i zaljubljenik u kuhanje, i on ima neke svoje favorite koje voli pripremati, kao i jela koja mu i nisu baš draga.

"S desertima sam na 'vi', a s tijestima i mesom na 'ti'. Najviše volim pripremati razne umake, tjestenine i peciva. S druge strane, uvijek imam tremu kada radim neki desert, ali njih koliko ne volim pripremati, obrnuto proporcionalno ih više volim fotografirati nego slana jela", priznaje Darko.

A kako to točno izgleda prosječni radni dan jednog food blogera? Iza jedne fotografije na društvenim mrežama stoji puno pripreme, a Darko je objasnio kako to točno ide.

"Krenem s glavnom namirnicom i oko nje razradim nekoliko ideja za jela. Kada suzim izbor na dva do tri jela pokušavam zamisliti kako bi ih prezentirao na fotografiji kroz brza i neuredna skiciranja seta. Najljepši set odabirem i krećem s pripremom jela. Kada jelo bude gotovo, testirano i potvrđeno, krećem na stiliziranje tanjura i seta, fotografiranje i prvu selekciju fotografija. Kada sve to napravim i odaberem najbolje fotografije po svom ukusu, krenem s obradom fotografija prije nego ih objavim na društvene mreže", govori nam Darko.

Kada je riječ o jelima i receptima koje želi predstaviti na blogu, posebno ako radi nešto što prije nije imao priliku, cijeli proces može trajati od jednog radnog dana za recept, pa čak i do nekoliko dana ako se iz nekih drugih razloga proces testiranja razvuče.

"Sve ovisi o receptu i jelu kojeg želim predstaviti na blogu. Ako radim s nepoznatim namirnicama ili tehnikama, recept isprobam i nekoliko puta da budem siguran u njega i njegove okuse. Za neka druga jela i recepte mogu s većom sigurnošću garantirati da će uvijek tako ispasti i drugima bez da ga ponavljam nekoliko puta", kaže Darko koji je za sam kraj podijelio i koristan, ali i optimističan savjet za sve početnike u kuhanju.

"Svako jelo, koliko god bilo komplicirano, kada se podijeli na manje segmente postane samo skup manjih jednostavnijih recepata. Predlažem da svakom receptu i jelu pristupate na taj način jer, koliko vidim, najveći strah kod osoba koje prvi put kreću s kuhanjem je upravo zbog dojma složenosti nekih jela. I premda nešto uvijek može poći po zlu, puno je manje vjerojatno da će se desiti nešto da će hrana postati nejestiva. Zato čak i svaki neuspjeli pokušaj treba smatrati ukusnom školom", zaključuje Darko.