
"Crnac bez jaja": Ultra čokoladni kolač koji će oduševiti svako nepce

Obožavate čokoladne torte no ne da vam se provoditi sate u kuhinji miješajući kreme, rastapajući čokoladu na pari i čekajući da se različiti slojevi biskvita ispeku? Ne brinite, imamo rješenje i ne, ne uključuje mikrovalnu. Iako su trenutno jako popularne tortice gotove u tek nekoliko minuta, a koje stavite u mikrovalnu pećnicu i jednostavno zagrijete, mi smo pronašle recept koji će vas znatno više zadovoljiti i kvalitetom i kvanitetom. Uz samo nekoliko sastojaka, malo vremena i dobre volje dobit ćete veliki sočan kolač od čokolade, popularno zvani "crnac bez jaja".
Za biskvit:
3 jogurta (3×180 g)
300 g pšeničnog glatkog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
120 g šećera
120 ml mlijeka
Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Ako nemate kuhinjsku vagu ili ste u žurbi, pripremi "crnca bez jaja" olakšat će vam način mjerenja sastojaka po čašicama jogurta. Tako će vam trebati 3 čaše jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike žlice kakaa, 10 žlica mlijeka.