Nakon mirne, duge zime koju smo proveli pretežito kod kuće je došlo vrijeme za ponovne piknike, druženja na tersama i brunchove s prijateljicama. Ukoliko ti je dosta jedenja variva, gulaša i toplih juhica, te želiš sebi i svojim gostima poslužiti zanimljiva proljetna jela, mi smo pronašli čak četiri 'finger food' recepta za slatke i slane delicije koje će oduševiti svačije nepce.
Naime, 'finger food' hrana definira se i kao hrana u obliku malih zalogajčića, a koja se jede prstima, bez potrebe za vilicama, noževima i žlicama. Praktična, raznovrsna i slatkih mikro dimenzija, ova je hrana već dugo omiljen izbor za druženja.
Ukoliko dakle tražiš inspiraciju za pripremanje večere uz vino i grickalice ili pak planiraš u parku počastiti sebe i frendice ukusnim zalogajima, neka se na tvom jelovniku pronađu i sljedeća četiri jela. Jednostavna su i brza za pripremu, a razoružat će te bogatstvom okusa.
Muffini s jajima i sirom
- 5 jaja
- sol i papar
- začin po želji
- kokosovo ulje u spreju
- ribani sir po želji (gauda, chedar)
Priprema:
Jaja umuti kao da spremaš kajganu. Dodaj sol, papir i začine po želji. Kalup za muffine poprskaj kokosovim uljem u spreju. U svaki kalup ulij jaja (otprilike do sredine kalupa). Zatim naribani sir rasporedi na vrh smjese od jaja. Peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 – 30 minuta. Kad ih izvadiš iz pećnice, ostavi ih da se malo ohlade i slegnu te posluži uz jogurt ili kefir.
Mini rolice s cimetom
Za izradu tijesta će ti trebati:
- 180 grama grčkog jogurta
- 150 grama self-rising brašna
Za fil i glazuru trebaju ti:
- 30 grama neslanog maslaca (otopljenog)
- 3 žlice svijetlosmeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 6 žlica šećera u prahu
- 4 žličice mlijeka (bilo kojeg)
Priprema:
Da bi oblikovala tijesto, pomiješaj grčki jogurt i mješavinu brašna. Zamijesi ga dok ne postane glatko. Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu i razvaljaj u pravokutnik debljine oko pola centimetra . Otopljeni maslac pomiješaj sa svijetlosmeđim šećerom i cimetom kako bi napravila nadjev. Zatim nadjev rasporedi po cijelom tijestu, te ostavi razmak na vrhu. Tijesto čvrsto zarolaj, ali budi nježna da se ne lomi, a zatim ga zgnječi i odreži krajeve. Nareži tijesto nožem na pet jednakih dijelova. Stavi rolice s cimetom u posudu za pečenje i peci ih na 160°C stupnjeva 15 minuta, dok vrhovi ne poprime lagano zlatno smeđu boju. Za preljev pomiješaj šećer u prahu i mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu. Prelij glazuru preko toplih rolica i posluži.
Hrenovke u lisnatom tijestu
- 500 grama lisnatog tijesta
- 400 grama mini hrenovki
- 1 dl mlijeka
- 1 jaje
- Sol
- Crvena mljevena paprika
Priprema:
U mlijeko dodaj prstohvat soli i mljevene crvene paprike i pusti da zakuha. Kada je gotovo ostavi da se ohladi. Razvaljaj lisnato tijesto (u krug) i izreži na trokutiće. Svaki list premaži smjesom od mlijeka. U svaki trokutić tijesta zamotaj po jednu mini hrenovku. Kada su sve hrenovke zamotane poslaži ih na posudu za pečenje (prethodno stavi masni papir za pečenje). Razmuti jaje i premaži zamotuljke. Peci ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok tijesto ne dobije zlatnu boju (15-ak minuta).
Mini palačinke
- 200 g brašna
- 3 i pol žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 4 žličice šećera
- 300 ml mlijeka
- 1 jaje
- 4 žlice rastopljenog maslaca
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj sve tekuće. Zatim ih spoji u jednu smjesu. Zagrij tavicu za palačinke na srednje jakoj vatri i premaži ju s malo maslaca. Pomoću žlice, nanesi tijesto na tavicu. Jedna žlica daje jednu palačinkicu. Peci palačinke s obje strane dok lagano ne porumene, oko 45 sekundi sa svake strane. Uživaj u njima uz omiljene preljeve i dodatke po želji.