Kurkumu s razlogom zovu čudesnom biljkom. Ovaj začin pun okusa daje curryju intenzivnu narančastu boju, a u Indiji se koristi kao lijek tisućama godina. Bezbroj je istraživanja koja potvrđuju zdravstvene prednosti uključivanja kurkume u svakodnevicu kao i njezinu sposobnost poboljšavanja zdravlja tijela, ali i mozga.
Što je to tako čudesno u kurkumi?
Istraživači ističu kako kurkumin, glavni sastojak kurkume, ima snažna antioksidativna i protuupalna djelovanja. Osim toga, kurkuma je jedna od najbogatijih hranjivih biljaka. Naime, sadrži dobre količine bjelančevina, vitamina C, kalcija, željeza, dijetalnih vlakana, natrija i oko 24 kalorija u 1 žlici njezinog praha. Također je bogata vitaminom B6, kalijem, magnezijem i manganom.
Vjerojatno najpopularnija upotreba kurkume je u curryju. Dodaje briljantan okus, boju i miris pomoću kojih curry jela oduševljavaju naša osjetila i nepca. S paprenim, toplim, gorkim notama i blagim mirisom, kurkuma ima divnu žutu boju i dolazi iz korijena biljke curcuma longa, koja ima čvrstu smeđu koru i duboko narančasto meso. Zapravo, ako si ikada kuhala s kurkumom, znaš koliko je njezina boja intenzivna - jer ostaje na rukama (i daskama, plastičnim posudama) jako lako.
S obzirom da kurkumu obožavamo, odlučile smo pronaći njezine najveće prednosti, ali i nekoliko savjeta kako ju možeš uključiti u svoju svakodnevicu i time izvući ono najbolje od nje!
Pročitaj još: