Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Kurkuma - čaroban začin za svako jelo

Namirnica u fokusu: Kurkuma - čaroban začin za svako jelo
Kako u jelu koristiti jednu od najzdravijih biljaka na svijetu?

Kurkuma je čaroban začin, biljka koja se sve više koristi zbog svojih ljekovitih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Može se stavljati u hranu ili koristiti na neki drugi način, ali je vrlo važno znati je pravilno koristiti. Kurkuma je topiva u ulju, pa se najviše koristi u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili uljem kokosa. Preporučena doza je jedna žličica dnevno za odrasle - dakle, pripazite na količinu koju stavljate u hranu. Kurkumu nemojte uzimati na prazan želudac. Može pomoći u mršavljenju, zaštititi od bolesti i održati zdravlje. Donosimo par recepata u koje je uključena kurkuma kao sastojak.  

Cvjetovi cvjetače s kurkumom i đumbirom

Sastojci: 1 velika glava cvjetače sol i papar dvije žlice maslinovog ulja 1 čajna žličica svježeg naribanog đumbira 1 čajna žličica kumina pola žličice kurkume peršin  Postupak:  Uklonite lišće i ostavite cvjetove cvjetače. Izrežite ih na 3/4 kako bi izgledale kao ploške. Svaku posolite i popaprite s obje strane. Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja u tavi na vatri srednje jačine. Stavite peći oko dvije minute sa svake strane. Lagano ih prenesite na lim za pečenje. U posebnoj posudi promiješajte žlicu maslinovog ulja, đumbir, kumin i kurkumu. Promiješajte i namažite po cvjetači. Stavite peći na 15 minuta i zatim pospite peršinom. 

Zlatno mlijeko

Sastojci: 1 šalica mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, zobeno, sojino mlijeko) 1 mala žličica kurkume pola žličice cimeta prstohvat crnog papra 1 žličica đumbira u prahu med po želji maslinovo/kokosovo ulje po želji Postupak: Pomiješati sve sastojke (osim meda i maslinovog ulja) u jednoj posudi i zatim staviti na laganu vatru i miješati 3-5 minuta dok smjesa ne postane glatka. Kada se malo ohladi dodati med i maslinovo/kokosovo ulje, po želji. 

Zimska juha s curryijem i kurkumom

Sastojci: 1 veliki luk, nasjeckan 3 češnja češnjaka, nasjeckana 1 žlica maslinovog ulja pola žličice curry praha 1 žličica mljevenog kumina 1 žličica kurkume 8 šalica povrća po želji 1/4 šalice leće pola šalice pasirane rajčice Postupak:  U veliki lonac za juhu stavite dinstati luk i češnjak te maslinovo ulje. Dodajte curry, kumin i kurkumu. Na to dodajte leću i smanjite vatru. Tome dodajte pasiranu rajčicu. Na sve to dodajte povrće po želji i kuhajte dok ne omekša. Poslužite toplo.

Piletina s kurkumom

Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja gljive (količina po želji) 1 luk, nasjeckan 3 češnja češnjaka, nasjeckana piletina - količina po želji sol i mljeveni crni papar 1 čajna žličica paprike 1 čajna žličica kurkume 1/4 soka od limuna 1 čajna žličica svježeg peršina 1 šalica kuhane svježe riže Postupak:  Zagrijte žlicu maslinovog ulja u tavi srednje veličine. Dodajte luk, češnjak i gljive. Dinstajte dok sve zajedno ne omekša. Stavite unutra piletinu, začinite solju i paprom te ostavite kuhati. U sve to ravnomjerno dodajte kurkumu i papriku te miješajte dok se sve ne sjedini. Iscjedite sok od limuna na sve to te stavite peršin. Svemu dodajte rižu i promiješajte. Poslužite toplo.

Izvor: allrecipes.com Foto: depositphotos.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx