U kontinentalnim krajevima tradicionalno se priprema božićna pečenka, odojak ili janje. Blagdanski ručak na Božić u nekim je pak hrvatskim regijama nezamisliv bez purice s mlincima. U drugim krajevima se na tradicionalno bogatom božićnom stolu obavezno nađe pašticada. Koje god jelo izabrali, ne zaboravite što je najvažnije na Božić - zajedničko obiteljsko okupljanje, provedite taj veliki kršćanski blagdan s najbližima, u miru i odmoru.
Janjeći but
Sastojci za 6 osoba:
janjeći but od 1 ½ kg
5 režnjeva češnjaka
1 grančica svježe majčine dušice
svježe mljeveni crni papar
sok od jednog limuna
4 žlice ulja
75 dkg tikvica
2 luka
75 dkg krumpira
1 žličica soli
5 dkg svježe naribanog ementalera
10 dkg masnijeg kiselog vrhnja
1 svežanj bosiljka
Priprema:
But urežite na jednakim razmacima.Češnjak narežite na prutiće i utisnite u meso. Meso neka odstoji 12 sati u marinadi od sjeckane majčine dušice, papra, limunova soka i 2 žlice ulja. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tikvice operite. Luk i krumpir ogulite i sve povrće narežite na ploške. Janjeći but natrljajte solju i popržite 10 minuta na preostalom ulju. Meso stavite u oblik za pečenje, a oko mesa posložite povrće i sve pecite na donjoj rešetki sat i 30 minuta. Nakon 1 sat pospite povrće sirom. U mikseru skašite vrhnje s preostalim zgnječenim češnjakom, bosiljkom, solju i paprom. Poslužite s janjećim butom.
Pečena purica s mlincima
Sastojci:
1 purica (3- 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2-3 žlice Vegete
malo soli, papra
150 gr sušene slanine
1 vrećica za pečenje
Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete,te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva C i ne vaditi puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po 1 kg.
Mlinci:
brašno 1 kg
1 jaje
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi
Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.
(M.G.)