Ova torta s maslinovim uljem savršena je poslastica za ljubitelje tamne čokolade. Nije preslatka, ali je bogato čokoladna, nevjerojatno sočna i ukusna uz dodatak neodoljive kreme od kardamoma
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 165 stupnjeva. Namasti kalup za pečenje promjera cca 22-24 cm s malo maslinovog ulja i podlogu obloži papirom za pečenje.
Prosij kakao u srednju zdjelu i umuti u kipućoj vodi dok ne postane glatka smjesa. Umuti vaniliju, pa ostavi sa strane da se malo ohladi. U posebnoj velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
Električnim mikserom istuci šećer, maslinovo ulje i jaja dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu kremu, miješaj oko 3 minute. Smanji brzinu miksera i ulij smjesu kakaa i vanilije. Polako dodaj smjesu dok se ne ujednači, zaustavivši mikser i po potrebi strugajući po zdjeli.
Izlij smjesu u pripremljenu posudu za pečenje i pospite sa soli. Peci 30 do 35 minuta ili dok rubovi ne budu zapečeni, a sredina torte još uvijek izgleda blago vlažna. Ostavi da se ohladi na rešetki ili podmetaču 10 minuta.
Dok se torta peče, u ohlađenoj metalnoj ili staklenoj zdjeli ručnim mikserom tuci vrhnje za šlag na srednjoj brzini, oko 4 minute. Dodaj kardamom i muti još oko 1 do 2 minute. Pokrij i ostavi u hladnjaku dok ne bude spremno za posluživanje.
Povuci nožem po rubu torte i otpusti stranice kalupa. Prebaci tortu na tanjur za posluživanje ili stalak za torte. Pospi s malo krupne soli po želji. Svaku krišku posluži sa žlicom kreme od kardamoma i usitnjenim pistacijama.