Bogata i sočna: Čokoladna torta s maslinovim uljem

Ova torta s maslinovim uljem savršena je poslastica za ljubitelje tamne čokolade. Nije preslatka, ali je bogato čokoladna, nevjerojatno sočna i ukusna uz dodatak neodoljive kreme od kardamoma

Bogata i sočna: Čokoladna torta s maslinovim uljem
Foto: Love & Lemons
Budući da i maslinovo ulje (govorimo o čistom ekstra djevičanskom maslinovom ulju) i čokolada imaju blagu gorčinu, čine savršenu kombinaciju. Što se tiče ove torte s maslinovim uljem i tamne čokolade, toliko je nevjerojatno ukusna da neće izdržati više od jedng dana u tvom hladnjaku. A ono što će ti se najviše sviđati je činjenica da nećeš trebati uložiti puno truda u izradu ove bogate i sočne torte. Sve što trebaš je pomiješati i izmiksati par sastojaka i staviti peći ovu jednostavnu, a savršenu tortu koja se topi u ustima.

Sastojci

180 mililitara maslinovog ulja
70 grama kakaa u prahu
120 mililitara kipuće vode
1 žlica ekstrakta vanilije
165 grama glatkog brašna
0.5 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
195 grama šećera
3 velika jaja
120 mililitara vrhnja za šlag
0.5 žličice kardamoma u prahu
65 grama neslanih pistacija

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 165 stupnjeva. Namasti kalup za pečenje promjera cca 22-24 cm s malo maslinovog ulja i podlogu obloži papirom za pečenje.

02.

Prosij kakao u srednju zdjelu i umuti u kipućoj vodi dok ne postane glatka smjesa. Umuti vaniliju, pa ostavi sa strane da se malo ohladi. U posebnoj velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.

03.

Električnim mikserom istuci šećer, maslinovo ulje i jaja dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu kremu, miješaj oko 3 minute. Smanji brzinu miksera i ulij smjesu kakaa i vanilije. Polako dodaj smjesu dok se ne ujednači, zaustavivši mikser i po potrebi strugajući po zdjeli.

04.

Izlij smjesu u pripremljenu posudu za pečenje i pospite sa soli. Peci 30 do 35 minuta ili dok rubovi ne budu zapečeni, a sredina torte još uvijek izgleda blago vlažna. Ostavi da se ohladi na rešetki ili podmetaču 10 minuta.

05.

Dok se torta peče, u ohlađenoj metalnoj ili staklenoj zdjeli ručnim mikserom tuci vrhnje za šlag na srednjoj brzini, oko 4 minute. Dodaj kardamom i muti još oko 1 do 2 minute. Pokrij i ostavi u hladnjaku dok ne bude spremno za posluživanje.

06.

Povuci nožem po rubu torte i otpusti stranice kalupa. Prebaci tortu na tanjur za posluživanje ili stalak za torte. Pospi s malo krupne soli po želji. Svaku krišku posluži sa žlicom kreme od kardamoma i usitnjenim pistacijama.

a.š.
6.8.2021.