Panna cotta s kremom od šumskog voće i karameliziranim bademima
Postupak:
U vrhnje za kuhanje dodamo šećer i uzduž prerezane mahune vanilije. Želatinu namočimo u hladnoj vodi desetak minuta. Dobro rukama ocijedimo. Vrhnje za kuhanje s vanilijom i šećerom kuhamo na srednjoj vatri oko 15 minuta, mahune izvadimo van, dodamo namočenu želatinu i miješamo da se otopi. Panna cottu ulijemo u čašice i stavimo da se hladi. Kod serviranja umočimo čašice kratko u vrelu vodu prije izvrtanja da se panna cotta otpusti od stijenki.
Za umak od šumskog voća pomiješamo sve sastojke osim 100 g voća koje ostavimo sa strane. Sve sastojke prokuhamo i usitnimo štapnim mikserom. Procijedimo kroz fino sito i dodamo preostalih 100 g voća, ohladimo.
Karamelizirani bademi
Listiće badema pržimo na tavi, pazimo da ne izgore, već samo posmeđe, smanjimo vatru i dodamo šećer u prahu, čekamo da se šećer otopi i lagano karamelizira, dobro promiješamo te izlijemo na papir da se ohladi.
Serviramo tako da panna cottu izvrnemo, prelijemo umakom i pospemo karameliziranim bademima.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 800 ml vrhnja za kuhanje
- dva štapića vanilije
- 95 g šećera
- jedan vanilin-šećer
- 6 listića želatine
Za umak:
- limun
- 300 g šumskog voća
- 70 g šećera
- 100 ml crvenog vina
- 100 ml vode
- jedna ravna žličica gustina
Za karamelizirane bademe:
- 50 grama šećera u prahu
- 50 g listići badema